Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Kaaibakken onder de brandende zon

Foto: Herman Alink/RTV1

NIEUWE PEKELA – Gistermiddag verzamelden zo’n 40 deelnemers zich op camping Wel Wait aan de Albert Reijndersstraat te Nieuwe Pekela waar het strijdtoneel was van het internationaal kampioenschap kaaibakken. De organisatie lag  als vanouds  in handen van Wim Dussel uit Veendam.

Wat is kaaibakken?
Kaaibakken werd vroeger in de Veenkoloniën veel op het ijs gespeeld. De teams bestonden uit vijf á zes personen. Het spel wordt gespeeld met een veldkeitje, een blok hout en wat kleingeld. De opzet is om met een ovale veldkei de muntstukken van het blok hout te gooien. Men gooit met de veldkei tegen het blok hout (= de kaai) waar de munten op liggen. Wordt de kaai geraakt en eraf gegooid, dan zijn de munten die met de kop omhoog liggen voor de werper, en de overige munten gaan terug op de kaai. Vallen de munten maar blijft de kaai liggen, dan wordt opnieuw gespeeld. Vervolgens dient de werper eerst een andere speler te ‘doden’ door zijn steen te raken.

Werptechniek centraal:
Het is een spel waar een zekere mate van geluk bij komt kijken, maar waar de werptechniek cruciaal is voor het spel. Sommige probeerden rollend over de grond maar de betere probeerden de kaai in een keer door de lucht te raken. Dit valt te trainen. Ook moet men een beetje strategisch kunnen denken, vooral je tegenstanders het niet te gemakkelijk maken.

Tijdens inschrijving kon men genieten van een drankje:
Voor de strijd losbarstte moest men zich bij de heer Dussel inschrijven en kon men onder de parasol al drinkend afwachten wat er ging gebeuren. Wat opviel, er stond een bak vol keien, waar alleen de toevallige voorbijgangers iets uithaalde, de rest hield zijn kei verborgen en werd wat lacherig en zenuwachtig heen en weer gepraat, waarbij iedereen mekaar zat te beloeren met welke strategie ze zouden beginnen.

Klokslag 14.00 uur nam de heer Dussel het woord:
En vertelde dat er 5 groepen zouden worden gevormd van 8 spelers, die uit hun midden iemand moesten kiezen die de stand bij hield, er zouden 2 rondes worden gespeeld waarna de finale zal bepalen wie voor 2017 als nieuwe kaaibak-kampioen in de boeken komt.

Voordat werd gestart werd een 1 minuut stilte gevraagd vanwege het overlijden, jongstleden 22 januari 2017, van Geert Stuut. Een zeer graag geziene Pekelder en  kaaibakker van het eerste uur, waar vele oudere kaaibakkers goeie herinneringen aan hadden.

Ook speelde de hond van de campingeigenaar een zekere rol:
Het gezelschap bestond uit ervaren kaaibakkers, maar ook veel jong aanstormend talent. Het internationale tintje werd veroorzaakt dat er onder de deelnemers een Brit en een Irakeese aanwezig waren. Ondanks de enorme hitte werd er fanatiek gespeeld, maar wel sportief en veel gelachen, want er verdwenen met regelmatig keien in bosschages dan wel in sloten, waardoor soms er sprake was van een onzichtbare strijd. Ook raakte een speler op deze manier zijn kei kwijt wat ook weer de nodige hilariteit veroorzaakte, en de hond van de campingeigenaar speelde ook een zekere rol, wars van het gevaar, rende die bij voortduring dwars door het parcours heen. Het mocht de stemming niet beïnvloeden. Met veel plezier maar ook met veel strijd werd er gestreden.

Organisator Wim Dussel gaf zojuist de winnaars door :
‘Kampioen werd Arnoud Veldkamp uit Nieuwe Pekela. De tweede prijs was voor Briyan Forsyth uit Engeland. Derde werd Klaas Siepel uit Nieuwe Pekela.’

Voor meer foto’s: KLIK HIER

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.