Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gemeente Veendam laat schapen grazen in Borgerswold

VEENDAM – Op donderdag 1 juni heeft de Veendammer wethouder Andrè Hammenga de start gemaakt om schapen te laten grazen in recreatiegebied Borgerswold. Uiteindelijk gaan ongeveer tachtig schapen grazen en zorgen voor een ander beheer en biodiversiteit in het gebied. De kudde graast in een wisselend gebied voorzien van omheining met schrikdraad. Paden zullen zoveel mogelijk worden ontzien.

Begrazing
Er zijn een aantal gebieden waar de schapen wisselend gaan grazen. Op deze manier wordt er een arbeidsbesparende aanpak gecreëerd voor het onderhoud van het recreatiegebied. Schapen gaan geleidelijker en natuurlijker te werk dan machines en zorgen via hun mest en vacht voor verspreiding van plantenzaden.

Honden
Om hondeneigenaren te waarschuwen dat er schapen grazen, zijn er bij een aantal ingangen bordjes geplaatst. In Borgerswold is het verplicht honden aan te lijnen.

Drentse schapen
Het grootste deel van de kudde bestaat uit Drents Heideschapen en Schoonebeekers. Deze ijzersterke en inheemse rassen staan nog dicht bij de natuur en hebben een hoge zelfredzaamheid.

Natuurbegrazing de Monden
De schapen zijn eigendom van Natuurbegrazing de Monden uit Eerste Exloërmond. Het bedrijf onderhoud vele tientallen hectares natuurterreinen van onder andere Staatsbosbeheer, De Landschappen, meerdere gemeenten en particuliere grondeigenaren.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.