Direct naar de inhoud.

Treant Zorggroep breidt operaties met Da Vinci robot uit

  • door:
  • op:

Treant Zorggroep
TREANT – Bij Treant Zorggroep hebben de eerste gynaecologische operaties met de Da Vinci-robot plaatsgevonden. De operaties betreffen een verwijdering van een baarmoeder. In navolging van de collega’s van Urologie, opereren de specialisten van Gynaecologie nu ook met behulp van de robot. Dankzij de robot kan de specialist nauwkeuriger opereren, waardoor er minder kans is op complicaties.

Gynaecologen Andreas Henke en Laurens de Vries hebben hun opleiding voor robotchirurgie gevolgd in Straatsburg. Daarnaast hebben de ervaren gynaecologen stage gelopen in ziekenhuizen in Nederland en Duitsland.

Niet alleen de gynaecologen, maar ook de OK-assistenten hebben een training gevolgd. ‘Dit draagt naast de kwaliteit van de operaties ook ontzettend bij aan de samenwerking binnen ons team’, aldus Henke. ‘Wij specialisten, bevinden ons tijdens de operatie op een paar meter afstand, achter de console, maar de OK-assistenten staan bij de patiënt aan de operatietafel. Vertrouwen en samenwerking vinden we erg belangrijk. Vandaar ook dat we altijd werken met een vast team.’

Treant Zorggroep startte vorig jaar met robotchirurgie bij patiënten met prostaatkanker. Na de komst van de robot in 2016, ondergingen vanaf oktober vorig jaar al bijna 100 mannen een robotgeassisteerde laparoscopische operatie (kijkoperatie waarbij de prostaat wordt verwijderd). Ben Knipscheer, uroloog bij Treant Zorggroep, is binnen het ziekenhuis verantwoordelijk voor deze operaties. Ook leidt Knipscheer een collega-uroloog op, zodat deze specialist de robotoperaties in de toekomst zelfstandig kan uitvoeren.

‘Naast de prostaat- en baarmoederoperaties, zijn er 20 nieroperaties en een aantal reconstructieve ingrepen met de robot verricht’, vertelt Knipscheer. ‘We vinden het erg belangrijk om de mogelijkheden van de robot zo goed mogelijk te benutten. Daarom kijken we binnen Treant goed naar de kansen voor robotchirurgie in ons ziekenhuis.’

Treant Zorggroep verwacht in november 2017 te starten met gespecialiseerde bekkenbodem-operaties behulp van de robot. Voor deze operaties verwijst Treant nu nog patiënten door naar andere ziekenhuizen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal