Direct naar de inhoud.

Restauratie Man met hondenkar nog eind dit jaar hersteld

  • door:
  • op:
Het beeld van Hans Mes Man met hondenkar in Pekela. Foto Wikipedia

OUDE PEKELA – In februari 2017 is het kunstwerk Man met Hondekar van kunstenaar Hans Mes vernield. De hond was zoek, maar is later teruggevonden. Uit voorzorg is het resterende deel aan de Feiko Clockstraat opgeslagen bij de gemeentewerf. Veel mensen waren verontwaardigd over de vernieling van het beeld. Het is immers een stukje historie van Pekela. De verwachting is dat het bronzen beeld eind dit jaar is hersteld. Wethouder Jaap van Mannekes: “De nieuwe plek van ‘Man met hondenkar’ wordt samen met de kunstenaar bepaald, passend binnen het ontwikkelingsplan Oude Pekela Centraal.” De totale renovatiekosten bedraagt 8.097,67 Euro.

De restauratie omvat de navolgende werkzaamheden:
1. Het verbinden van alle afgebroken en doorgezaagde delen met roestvast stalen draadeinden en borgpennen. Daartoe worden gaten met inwendige schroefdraad in het brons aangebracht. In het tegenoverliggende vlak komt dan een gat met een borgpen. De draadeinden worden met chemisch anker in dat vlak verankerd.
2. Het vullen van alle open naden en zaagsneden in het beeld met een op kleur gebrachte epoxy pasta welke wordt verzegeld met gepatineerd bronsslijpsel van dezelfde legering als het originele brons (RG10). Op deze wijze worden alle naden onzichtbaar en op kleur weggewerkt. Alle naden met brons dichtlassen is af te raden, gezien de kosten van lasstaven, het krimploos autogeen lassen en de vele uren meerwerk.
3. Het vervangen van ontbrekende delen door nieuwe. De Liggers en Leidsels van de hondenkar ontbreken. Daarom worden deze door bronzen stafmateriaal vervangen waarop met de lasbrander een identieke structuur wordt aangebracht. De delen worden vervolgens gepatineerd en bevestigd volgens hetzelfde procédé.
4. Het vervangen van de in de fundering achtergebleven doken (Bronzen funderingsankers) door buizen welke met een borgpen dan wel draadeind zijn bevestigd aan de verankeringspunten. Deze vervangende ankers worden in de oorspronkelijke gewapend betonplaat d.m.v. diamantgeboorde gaten vastgezet met een chemisch anker.
5. Na gereedkomen van de restauratie gaat het gehele beeld compleet op zijn funderingsplaat terug naar de gemeentewerkplaats, c.q. de locatie van herplaatsing. Tijdelijke opslag is wegens ruimtegebrek helaas niet mogelijk. Herplaatsing geschiedt door de gemeente op de aangegeven plaats en datum onder toezicht van de kunstenaar.

Bron: Gemeente Pekela

Zie ook vorige artikelen op deze site:
https://rtveen.nl/2017/02/21/kunstwerk-man-hondenkar-oude-pekela-vernield/
https://rtveen.nl/2017/02/28/hond-man-hondekar-terecht/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-