Direct naar de inhoud.

Voorlopig einde aan zomerse periode

  • door:
  • op:
Navolaan Stadskanaal tijdens natte zomerdag (F: B. J. Brinkman / RTV1)

WEERONLINE – De hitte is voorlopig voorbij. Dit weekend is de temperatuur met 19 tot 23 graden vrij normaal met vooral vandaag perioden met regen. Na het weekend wordt het tijdelijk iets zonniger met een maxima van 22 graden in het noorden. Later in de week is het met 18-20 graden kouder dan normaal. Daarbij is het vaak bewolkt en zullen er dagelijks regenbuien ontstaan. Ondanks dagelijks 3-8 mm neerslag blijft het voorlopig wel te droog voor de landbouw.

Overzicht

De regionale hittegolf is ten einde. Vrijdag werd het in het zuiden en oosten met 25-26 nog zomers, maar vandaag (zaterdag 24 juni) wordt het in het zuidoosten niet warmer dan 23 graden en in de Veenkoloniën is het zwaarbewolkt met motregen bij een 20 graden.

In totaal duurde de hittegolf in Gilze-Rijen en Westdorpe het langst, met maar liefst een volle week zomerwarmte waarvan vier dagen tropisch verliepen. Ook in de rest van Noord-Brabant en in Limburg was sprake van een hittegolf, maar deze was met zes dagen net iets korter omdat het daar vorige week zaterdag geen 25 graden werd. De hoogste temperatuur tijdens de hittegolf werd donderdag 22 juni gemeten. In Limburg werd het in Arcen ’s middags 35,2 graden. Juist op dat moment nam in het westen de bewolking toe door naderende onweersbuien en daalde de temperatuur naar 18 tot 22 graden.

Maandag /dinsdag
Na het weekend gaat de temperatuur tijdelijk omhoog. Maandag wordt het 20 graden aan de noordkust, 22-23 in de Randstad en zo’n 24 graden in het zuiden en zuidoosten. Het is dan prima weer met stapelwolken en vooral in de westelijke provincies ook zonnige perioden. Doordat er minder wind staat dan in het weekend is het voor het gevoel warmer. Dinsdag wordt het nog iets warmer bij ons in de Drents/Groningse Veenkoloniën.

Fris
Vanaf woensdag is de temperatuurverwachting wat onzeker, maar de kans is groot dat de temperatuur later in de week daalt naar 18-20 graden. Daarmee is het iets frisser dan de normaal van 19 tot 22 graden. Het weerbeeld is wisselvallig met vrij veel bewolking en dagelijks kans op buien. Het zal zeker niet continu regenen, maar met enkele millimeters en plaatselijk 8-10 mm is het beduidend natter dan we deze maand gewend zijn.

Het neerslagtekort zal minder worden, maar ook met dagelijkse buien blijft het veel droger dan normaal. In het westen van het land en vooral in Zeeland is de droogte het grootst. Op een aantal plaatsen is sinds 1 april 180 tot 210 mm meer water verdampt dan dat er is gevallen. In het midden en noordoosten is het tekort kleiner, maar met 90 tot 120 mm is het ook daar droger dan normaal.

(Bron: Weeronline)



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal