Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Boelens Beker finales biljarten succesvol

Foto: Peter Panneman

VEENDAM – Het afgelopen weekeinde zijn de finales gespeeld om de drie B. Boelens Bekers in Zalenverhuur Sorghvliet in Veendam. Mede dankzij de financiële steun van het SNS Fonds Wildervank is ook weer de 59e jaargang een spannende en succesvolle editie geworden.

Bijna 40 biljarters die lid zijn van een vereniging die zijn thuisbasis heeft bij Zalenverhuur Sorghvliet hebben ingeschreven voor één van de drie toernooien (afhankelijk van de speelsterkte).

Het toernooi is in 1953 opgezet door Boele Boelens, destijds uitbater van voorheen Café Biljart Boelens in Wildervank met als doel een gezellige en goede onderlinge band te bewerkstelligen tussen de diverse leden van de diverse verenigingen binnen Boelens destijds. Het werd een succesvol toernooi  en is natuurlijk doorgezet door Joop Boelens, die het bedrijf in 1962 overnam en zelf ook een gerenommeerd biljarter is geweest in de jaren 60-70. Boele (zijn zoon) bleef het ook volhouden toen hij in 2000 de zaak overnam en zelfs na de helaas noodzakelijke sluiting in 2011 is het toernooi in stand gehouden en wordt het met behulp van een aantal vrijwilligers ook nu alweer een aantal jaren gespeeld in de nieuwe locatie van de diverse verenigingen.

In de HOOFDGROEP (vanaf 2.15 moyenne) ging de finale tussen Piet Bouwman (WBC ’68) en Willem Weerd (Central). Bouwman had 2 matchpunten voorsprong dus Weerd moest winnen om kans te maken op de titel. Ook in gemiddelde stond hij iets achter, dus moest hij een paar % goedmaken. In een zeer gelijk opgaande strijd bleven de heren dicht bij elkaar. Weerd was het die zijn caramboles als eerste scoorde en liet Bouwman op 5 caramboles achterstand. Zou dit genoeg zijn voor het kampioenschap? Niemand kon het gelijk zeggen en na het uitrekenen van de resultaten bleek het kampioenschap op 2 tiende te zijn beslist in het voordeel van Bouwman.

Eindstand:

 1. Piet Bouwman, WBC ‘68
 2. Willem Weerd,  Central
 3. Reinier van der Kooi, WBC ‘68
 4. John Pechtold, WBC ‘68
 5. Otto Scholte, WBC ‘68
 6. Tinus de Vries, Kromme Keu

In de A-GROEP (van 1.15-2.15) ging de finale tussen Jan Koetje (Biljardé) en Ronald Bakker (Net Niet). Ook hier had Koetje 2 punten voorsprong op Bakker, maar zijn percentage gemiddelde was lager dan dat van Bakker. Dus verlies zou betekenen dat Bakker nog aanspraak kon maken op de titel.

Beide heren waren tot de tanden toe gemotiveerd, maar Bakker hield zijn tegenstander continu onder druk en in de slotfase van de partij maakte hij het knap af. In een zeer goede partij van 17 beurten gaf hij Koetje geen kans en nam de eerste plek over en pakte daarmee voor de 1e keer deze felbegeerde titel.

Eindstand:

 1. Ronald Bakker, Net Niet
 2. Jan Koetje, Biljardé
 3. Piet Spa, Olle Keus
 4. Daan de Jonge, Biljardé
 5. Leen Koomans, Dukdalf
 6. Ronnie Berg, Central

In de B-GROEP (tot 1.15 gemiddeld) waren bij aanvang van de laatste ronde nog 3 spelers kansrijk voor de titel. Henk Kruit had echter alles in eigen hand. Hij stond alleen op kop en hoefde dus alleen maar de laatste partij tegen Caren Eling te winnen. Maar Caren Eling kon bij winst op Kruit nog kampioen worden als Dennis Lengton zijn partij zou verliezen. Echter Dennis Lengton kon nog kampioen worden als hij zijn partij zou winnen en Kruit zou verliezen van Eling. Veel spanning dus in de laatste wedstrijden waarbij ook ieder elkaars wedstrijd in de gaten hield.

Dennis Lengton was als eerste die zijn partij won en moest nu dus afwachten. Caren ging goed tegen Kruit maar wist toen Lengton had gewonnen dat voor haar het kampioenschap onbereikbaar was. Hierdoor kroop Kruit toch nog wat dichter bij maar bleek niet meer de partij in winst te kunnen omzetten, zodat Dennis Lengton als debutant de B-groep won.

Eindstand:

 1. Dennis Lengton, Net Niet
 2. Caren Eling, WBC ’68
 3. Henk Kruit, AG Swart
 4. Peter Keizer, Net Niet
 5. Bennie de Lange, Kromme Keu
 6. Rick Kuipers, WBC ’68

(Ingezonden / Foto: Peter Panneman)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.