Direct naar de inhoud.

Introductiedag Hospice ”Bijna-Thuis-Huis” succesvol

  • door:
  • op:

Hospice aan de Semmelweislaan 4 in Stadskanaal
STADSKANAAL – Afgelopen zaterdag hield de Stichting Hospice Stadskanaal en Omstreken een introductiedag voor vrijwilligers en belangstellenden. Het pand aan de Semmelweislaan 4 was daarvoor de hele dag opengesteld met de tekeningen van de verbouwplannen aan de wand.

Ook waren alle bestuursleden en de kortgeleden benoemde coördinator aanwezig voor een rondleiding of uitleg over de toekomstige manier van werken. Ca. 85 belangstellenden, vrijwilligers en ook professionals uit de regionale zorgverlening maakten van deze gelegenheid gebruik.

Jaap Duit, penningmeester van de stichting, was zeer aangenaam verrast door deze belangstelling. “Het was onze bedoeling om iedereen die ons een warm hart toedraagt te informeren over onze plannen. Maar de meeste reacties waren dat men nogal verheugd is dat deze voorziening er voor onze regio nu ook echt komt”.

Ook bestuurder Zorg, Clary Resch, was erg ingenomen met de vragen die men stelde. Resch: “Ik kwam nauwelijks aan een middagboterham toe, omdat iedereen met je in gesprek wil over het hoe en wat en vooral wanneer. De verbouwplannen toelichten en rondleiding vindt men leuk, maar iedereen wil weten wanneer we opengaan. Zo een enthousiasme geeft me nog meer energie om hard door te werken richting de tweede helft van oktober van dit jaar. En dat moet gaan lukken!”.

Het Hospice
Het Hospice in de regio Zuidoost Groningen en Oost Drenthe (“De Monden”) gaat ruimte bieden aan drie comfortabele gastenkamers en een volledig uitgeruste logeerkamer voor familieleden om, zo nodig, te kunnen overnachten. Daarnaast zijn er alle nodige facilitaire ruimten, waaronder een grote huiskamer, keuken en een riant buitenterras.

Maatschappelijke steun
De realisatie van dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door de 4 gemeenten in het werkgebied, heel veel kerken, particulieren en, niet te vergeten, verschillende serviceclubs in de regio. Bestuurslid Juridische Zaken, Marian te Velde: “Een goed functionerend Bijna-Thuis-Huis zoals wij voor ogen hebben, kan echt niet zonder deze maatschappelijke support. De eerste 2 jaren draaien we volledig op eigen kracht. Dat betekent, gezien de behoorlijk forse investeringen in de aanloop, dat we nogal afhankelijk zijn van dit soort van instellingen. Het is dan ook hartverwarmend dat we deze steun krijgen. De serviceclubs geven aan ook bereid te zijn om de mouwen op te stropen voor sloopwerk en het verven van het interieur. Ze willen zelfs de tuin en het terras al onder handen nemen. Prachtig toch?”.

Hesco-Bouw
Er is inmiddels overeenstemming bereikt met Hesco-Bouw BV. uit Stadskanaal voor het uitvoeren van de verbouwplannen. “Natuurlijk kost dit een heleboel geld”, aldus de penningmeester. “De meeste kozijnen moeten breder worden om een bed of rolstoel door te laten, er zijn de nodige aanpassingen aan de sanitaire ruimten en de gastenkamers moeten groot genoeg worden gemaakt om zich met de familie of het gezin, even in alle rust te kunnen afzonderen. Dat wordt nog een beste klus, maar met de steun die we nu ondervinden, gaat deze operatie slagen”.

Meer vrijwilligers
“Ik ben blij dat er weer meer vrijwilligers zijn, die zich nu hebben opgegeven”, verteld bestuurslid Zorg Johan Jeuring. “Voor een Bijna-Thuis-Huis met drie gastenkamers heb je ca. 75 vrijwilligers nodig die bereid zijn om dit mooie vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligers draaien geen 24 uursdienst. Dat gebeurt door de professionals zoals de zorgverlening en de huisartsen. Daarom wil ik benadrukken dat er in een “Bijna-Thuis-Huis” vooral geen naargeestige sfeer hangt, integendeel. Juist vanwege de vrijwilligers is het de bedoeling om in een prettige omgeving en op een plezierige wijze en vooral ook met plezier, voor iemand te zorgen, het iemand comfortabel te maken. Een mantelzorger die dat ooit heeft ervaren, kan beamen dat dit een grote voldoening en vooral óók samen veel plezier geeft”.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden op emailadres: info@hospicestadskanaal.nl



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal