Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Samen aan tafel tijdens Turkse braderie en markt

Turkse markt (F: Henk Drenth / RTV1)

VEENDAM – Wegens succes werd zondag weer een Turkse Braderie gehouden. Naast een kleine markt met allerlei artikelen en speelgoed was er ruimschoots de gelegenheid om de lekkere trek te stillen. Met twintig personen was men druk in de weer met het bereiden van lekkere Turkse hapjes. Alleen de voorbereiding al had veel tijd in beslag genomen. In de week ervoor was het benodigde deeg al klaar gemaakt.

Voor het gerecht Su böregi wordt het deeg in laagjes elk apart in kokend water gegaard. Vervolgens wordt het in laagjes op elkaar in de oven gedaan met  fetakaas of rundergehakt.
Aşure is een soep volgens een recept dat al duizenden jaren oud is. Volgens overlevering waren Noach en zijn metgezellen na zes moeilijke dagen bijna door hun voedselvoorraad heen. Van het resterende voedsel en drinken werd een gerecht gemaakt dat Aşure werd genoemd. Met nootjes, bonen, rozijnen, kikkererwten, gedroogde vijgen en abrikozen, granaatappel en een snufje kaneel. Een veelheid aan ingrediënten, maar Noach had het schip immers goed beladen.

Lekkernij

F: Henk Drenth / RTV1

Lamacun, de Turkse pizza, is inmiddels erg bekend geworden. Maar er viel nog aardig wat te ontdekken. Sütlaç Tarifi is een rijstpapje met yoghurt en knoflook. Içli köfte zijn tarwemeel bolletjes gevuld met gekruid rundergehakt. Heel bijzonder waren de gekookte wijndruivenbladeren, om rijst en gehakt heen gerold met specerijen. Het wordt gekookt in water met een beetje tomatenpuree en is verrassend lekker.
Door twintig personen werden de bezoekers van lekkernijen voorzien op de Turkse braderie (Kermet). De dames achter de lange kraam zijn allen gespecialiseerd in alle soorten Turkse gerechten. Het deeg werd op de achtergrond gemaakt. Het was heel leuk dat bezoekers het bereiden kon zien.

Verbroedering

Tijdens de braderie zaten verschillende culturen bij elkaar aan tafel. “Het is leuk dat de Nederlandse en de Turkse cultuur zich een beetje mengt. En dat we samen aan tafel kunnen zitten om lekker te eten”, vertelde een van de dames. “En dat wij in dialoog blijven. Er gebeurt zoveel de laatste tijd in de media. We willen laten zien dat wij niet zulke mensen zijn. We staan open en we willen mensen beter leren kennen”.
Er was ook te smullen van een zelfgemaakte chocolade Raffaello taart met als topping MonChou roomkaas. Rondom gegarneerd met Ferrero Rocher bolletjes. Het was nog maar de tweede en als test in de kraam gezet. De test was zo goed geslaagd dat het binnen de korstte keren op was.

(Henk Drenth)

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.