Direct naar de inhoud.

Elfstedentocht in de zomer

STADSKANAAL – De Elfstedentocht kent inmiddels veel varianten. Sommige varianten hebben geen relatie meer met water, hetzij in bevroren toestand hetzij in vloeibare toestand, zoals bijv. per fiets. Maar ‘De Meeuwen’ organiseren eens in de drie jaar deze tocht der tochten per kano. De laatste week van juli is het weer zover.

Op maandag 24 juli starten naar verwachting ruim 150 kanovaarders in Leeuwarden om aan het eind van de middag af te meren in IJlst. De 2e dag gaat de groep via het Slotermeer en de Luts naar Stavoren, een afstand van ruim 35 km. De volgende dag vertrekt men wederom na een welverdiende nachtrust fris en fruitig via Hindelopen en Workum naar Bolsward waar in het centrum van dit pittoreske stadje op een paar grasvelden een kampement wordt opgeslagen.

Na Bolsward is Franeker het doel na een tussenstop in Harlingen. Dan volgt de vijfde en zwaarste dag. Na vertrek uit Franeker doorkruist het gezelschap het noorden van Friesland. Het onvolprezen Bartlehiem wordt gepasseerd om uiteindelijk na ruim 45 km af te meren aan de westzijde van Dokkum. Op de zesde dag, de slotdag, wordt wederom Bartlehiem aangedaan om zuidwestwaarts te koersen richting de befaamde Bonkevaart. Daar aangekomen worden de deelnemers warm onthaald door muzikanten en lokale bobo’s die voor die gelegenheid op enkele schepen hebben plaatsgenomen.

Ook Stadskanaal is van de partij en dat kan wellicht een lokale bobo van Friese komaf tot vreugde stemmen. Want zeven leden van de plaatselijke Kanovereniging KVSO denken genoeg conditie te hebben om deze ruim 225 km te volbrengen.

(ingezonden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-