Direct naar de inhoud.

Medaillekansen voor topruiters in Exloo

  • door:
  • op:
Tom Buijtelaar (F: Henk Peterse)

EXLOO – Het Nederlands Kampioenschap IJslandse Paarden in Exloo is begonnen met de strijd om de nationale titels. Er zijn daarnaast nog 6 tickets voor de WK equipe te bemachtigen. Dit grote evenement is de laatste mogelijkheid zich te kwalificeren voor een plek in de WK equipe (die Nederland gaat vertegenwoordigen op de WK IJslandse Paarden in augustus). De crème de la crème van de topruiters in Nederland verschijnen aan de start en brengen “het IJslands vuur naar Drenthe”.

Wie uit het Noorden verschijnen aan de start en maken nog kans op een WK ticket!
Voor Tom Buijtelaar uit Klijndijk (Drenthe) met zijn hengst Hausti van ´t Groote Veld wordt het ‘erop of eronder’ in de vijfgangenproef F1 die vrijdag om 11.10 uur gepland stond. Tom Buijtelaar is in binnen- en buitenland bekend in de “IJslandse wereld”, ook in zijn functie als internationaal jurylid bij keuringen. Buijtelaar zal in “eigen huis” niets liever willen dan deze prestatie herhalen.

Ook voor Annefloor Bouman uit Yde (Drenthe) met Kná frá Kálfsstöðum is het D-day komend weekend. Deze “snelle” combinatie behoort al jaren achtereen bij de top in Nederland. Zij heeft twee weken geleden in de P1 (telgangren) en in de P2 (speedpass) de set 2 van de WK Norm gereden. Dit weekend dus 2 kansen voor haar om zich te kwalificeren voor die felbegeerde ticket voor de WK equipe. Vrijdag verschijnt zij om 13.55 aan de start in de P1 voor de 1ste twee pogingen (zaterdag 08.30 voor de 3de en 4de doorgang). Zaterdag om 15.30 uur kan zij haar WK-ticket “zekeren” in de P2. Het worden nog enkele bloedspannende dagen op de Valtherweg 27 a in Exloo. Zaterdagavond maakt de commissie de balans op en is bekend wie meegaat naar de WK en zondagmiddag zal de WK Equipe nogmaals officieel aan publiek en pers zich presenteren.

Medaillekanshebbers bij de amazones en ruiters uit Noord-Nederland op NK IJslandse Paarden
De topruiters uit Noord-Nederland zouden nog weleens heel goed kunnen scoren bij deze Nederlandse Kampioenschappen IJslandse Paarden. Er zijn veelbelovende combinaties te noemen, zeker ook uit Drenthe. Naast de hierboven al genoemde Tom Buijtelaar en Annefloor Bouman een aantal op een rij:
Nanco Lekkerkerker uit Balinge zal vrijdag om 09.00 uur de spits afbijten in de vijfgangenproef F2 en daar met zijn Fáfnir frá Reykjavík zijn kampioenstitel verdedigen. Zondagmiddag is rond 13.25 de finale van deze proef gepland. Ook de 25-jarige Silke Kosse uit Exloo, de levenspartner van Tom Buijtelaar, zal in de viergangenproef V1 acte de présence geven met Barón frá Waldthorst. Deze in 2016 als hoogst gekeurde toen 6-jarige hengst zette 2 weken geleden in Wortel een mooie puntenscore neer. Een prachtige combinatie om te zien.

Arja Schuurmans uit Zwiggelte zal met drie combinaties aan de start verschijnen dit NK. Mogelijk is zij een kanshebber op een medaille. Falur frá Skarði, Göfgi frá Útnyrðingsstöðum en Lugh von der Osterhöll zijn de paarden met wie zij uitkomt in de V1 en V2 en in de T2. Pim van der Sloot uit Aalden zal eveneens met drie paarden aan de start verschijnen in verschillende proeven met accent op de telgangonderdelen waarin hij dit wedstrijdseizoen uitstekende resultaten heeft neer kunnen zetten. Met Fön frá Fléttuvöllum, Mánadís frá Stjórnarhofi en Mynt frá Fléttuvöllum kan hij een geduchte tegenstander vormen voor de sterke concurrentie.
De 16-jarige Amy Kramers uit Haaksbergen met Prúður van Grintenbos, vorig jaar nog drievoudig Nederlands Kampioen bij de Jeugd is dit jaar gestart in de hoogste sportklasse A zowel in de viergangen als in de töltproef (V1 en T1) en presteert verrassend goed bij de volwassenen. Zeker een van de medaille kanshebbers in beide proeven.

En ook zullen de ogen terecht gericht zijn op de 33-jarige Marion Duintjer uit Groningen. Zij laat dit seizoen een ijzersterk optreden en stijgende lijn zien met zowel Tappi frá Lálendi als met met Kjölur frá Varmalæk. Met Tappi start ze de viergangenproef V1 en de töltproef T1. Evenals Amy Kramers. Met Kjölur de V2 (viergangenproef) en de T3 (töltproef) in sportklasse B.
Ook Rena Holthaus-Bosma uit Spier, die tijdens Fitjar 2017 en IJRN Internationaal meerdere malen een medaille mee naar huis kon nemen doet mee met Knár frá Hrauni in de viergangenproef V2. Zij start zaterdag om 09.00 uur met haar proef.

Marion Duintjer (Foto: Taeke Otter)

In Friesland zijn de ogen gericht op de gezusters White. Charlotte White (Young rider) uit Rijs (Friesland) heeft met haar merrie Elja vom Waldhofilfri frá Hákoti zich in de P2 (speedpass) al bewezen door tweemaal de WK norm te rijden. Ze zal deze dagen zeker gaan voor een medailleplaats. Ook haar zuster, de 23-jarige Anne-Jet White is in de T2 met haar Silfri frá Hákoti een klasse apart gebleken dit jaar. Bij de Internationaal 2017 was het goud. In Wortel was het zilver. Een medaillekans is dus zeker reëel. De töltproef T2 is zaterdag gepland vanaf 10.55 uur. De finale volgt zondag om 11.25 uur.

 

IJsland Rijders Noord
De organisator van dit belangrijkste Nederlandse hippische evenement is IJRN, de vereniging IJsland Rijders Noord. IJRN beschikt over een prachtige accommodatie in Exloo, aan de Valtherweg 27a. Op het buiten terrein van het geheel vernieuwde HCE zullen alle proeven verreden worden. Daarnaast beschikt IJRN in Exloo over een uitstekend gefaciliteerde camping waar tijdens evenementen de paarden staan te grazen tussen de tenten, caravans en campers van de wedstrijdruiters. Een bijzonder mooi plaatje ook.
IJRN heeft als doel om mensen met hun passie voor het IJslandse paard samen te brengen. Cultuur van IJRN: enthousiast, betrokken, tolerant, groot saamhorigheidsgevoel, professioneel, eerlijk.

“De IJslandercultuur”
Er valt overigens nog zeker wat te winnen als het gaat om bekendheid in Nederland voor deze nog vrij onbekende hippische discipline. Het gaat om een sport waar Nederland op wereldniveau een speler is en haar positie op de Wereldranglijst ziet stijgen. Een sport waar kwaliteit en professionaliteit hand in hand gaan met een gemoedelijke vriendelijke sfeer. En een sport die een groeiende curve laat zien in prestaties van de fokkerij, aantal IJslander-liefhebbers en ontwikkeling in het algemeen.
Het welzijn van het IJslandse paard heeft een hoge prioriteit bij deze topsport. De IJslandse sportwereld wil daarin een voorbeeldfunctie vervullen in de hippische sportwereld.

(ingezonden)



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal