Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vakantieganger spendeert € 1.650 aan autovakantie

Foto: B.J. Brinkman (RTV1)

AMSTERDAM – Bijna alle schoolvakanties zijn officieel begonnen. Ook deze zomer vertrekt weer de helft van de Nederlandse huishoudens met de auto op vakantie. Belangrijkste redenen om met de auto op vakantie te gaan zijn vrijheid, budget en de extra ruimte die een auto biedt. De populairste bestemming is wederom Frankrijk, hoewel Noord- en Oost-Nederland Duitsland verkiezen. Gemiddeld spendeert de Nederlandse autovakantieganger € 1.650,- inclusief brandstof, eten, drinken, uitjes en verblijf. Een op de drie gaat met de kinderen op vakantie en geeft gemiddeld € 300,- meer uit. Dit blijkt uit een uitgebreide enquête onder ruim 800 respondenten uitgevoerd door Pricewise in samenwerking met CG selecties.

Over het algemeen gaat de Nederlandse autovakantieganger goed voorbereid op reis. De helft kijkt van tevoren of er wegwerkzaamheden zijn op de route en ruim 84% zorgt ervoor dat zijn auto piekfijn in orde is voordat de reis start. Een derde van alle autovakantiegangers is zelfs dubbel verzekerd voor pechhulp. Ruim 80% weet welke items verplicht aanwezig moeten zijn in de auto. Ook gaat de helft van alle Nederlanders gaat niet op vakantie zonder koelbox en wc papier.

Vrijheid op vakantie
Bijna 70% van de ondervraagden geeft aan dat reizen met de auto meer vrijheid geeft. Ook het feit dat de auto ruimte biedt om extra spullen mee te nemen is belangrijk, geeft 47% aan. Voor 27% is het de fijnste manier van reizen en voor 22% is het goedkoper dan andere manieren van reizen. Vliegangst speelt voor weinigen een rol; voor slechts 3,5% is dit de drijfveer om de auto te pakken.

Populairste bestemmingen autovakantie
De populairste bestemming om met de auto heen te trekken is Frankrijk (31%), gevolgd door Duitsland (31%), Italië (14%) en België (14%). Spanje krijgt de voorkeur van 9% van de autovakantiegangers en komt daarmee op de vijfde plek. Mensen uit het Noorden en Oosten van het land gaan het liefst naar Duitsland, terwijl mensen uit Utrecht, Noord-Holland en de zuidelijke provincies eerder voor Frankrijk kiezen. Voor wie geen kinderen meeneemt, is Duitsland het populairst: 34% van deze groep kiest voor de oosterburen. Van iedereen die een of meer kinderen meeneemt op vakantie kiest 33% voor Frankrijk en 25% voor Duitsland.

Budget
Qua budget denken de vakantievierders in totaal gemiddeld zo’n € 1.650,- euro kwijt te zijn aan hun autovakantie, inclusief benzine, verblijfkosten, eten en overige uitgaven. De goedkoopste bestemming is België met € 1.130,-, gevolgd door Duitsland: € 1.400,-. Frankrijk is daarna het duurst met € 1.890,-. Oostenrijk kost gemiddeld € 1.965,- en Italië € 2.200,- Een tripje naar Spanje wordt als duurste vakantie ingeschat, met een gemiddeld budget van € 2.400,-. Voor mensen die hun kinderen meenemen op vakantie wordt het ook gemiddeld duurder: € 1.980,-. Ongeveer 32% van de respondenten geeft aan met kinderen op vakantie te gaan. Meestal zij het er één (13,3%) of twee (14,7%).

Nederlanders die een hbo- of wo-opleiding hebben genoten geven meer uit aan de autovakantie, gemiddeld € 1.770,-. Mensen met een mbo-opleiding of lager doen het met een kleiner budget, namelijk € 1.525,-. Kijken we naar leeftijdscategorieën, dan geven 45 tot 60-jarigen het meeste uit: € 1820,-. 60+ers zijn het goedkoopst uit met € 1.600,-. De middengroep geeft ongeveer € 1.660,- uit.

Voorbereiding
De meeste Nederlanders gaan niet de weg op zonder een degelijke voorbereiding. De helft kijkt van tevoren of er wegwerkzaamheden zijn op de route en 35% verdiept zich in de lokale verkeerswetgeving. Maar vooral de auto krijgt vooraf alle aandacht. Ruim 84% zorgt ervoor dat de wagen piekfijn in orde is voordat de reis start. In 43% van de gevallen controleren mensen hun auto zelf en 41% brengt de auto voor een check naar de garage. Een klein percentage (6%) doet een dubbele check: thuis én bij de garage. Zo’n 11% van de ondervraagden bereidt zich op geen van deze manieren voor.

Dubbele pechhulp
Op een pechhulpdekking wordt meestal niet bespaard. Een derde van de vakantiegangers heeft namelijk meerdere pechhulpverzekeringen. Een kwart is dubbel verzekerd en een klein gedeelte is zelfs bij drie (5,9%) of vier (1,2%) partijen verzekerd tegen pech. Van alle reizigers die voor pechhulp zijn verzekerd, heeft 86,3% ook dekking in het buitenland. Een kleine 7% weet niet zeker of ze met hun huidige verzekering ook op buitenlands territorium worden geholpen. Nog eens 7% is helemaal niet verzekerd voor pech in het buitenland.

Hans de Kok, directeur van Pricewise, zegt dat het fenomeen van oververzekering niet ongewoon is. “Veel mensen zijn – vaak zonder het door te hebben – verzekerd via hun reis- en/of autoverzekering, en daarnaast ook nog via een pechhulpdienst zoals de ANWB. Deze groep kan zeker nog wat besparen op de pechhulpverzekering.”

Geld besparen met inpakken
De helft van de vakantiegangers gaat niet op pad zonder wc-papier en een koelbox. Ook koffie en thee voor onderweg zijn populair. Een derde neemt ook nog (af)wasmiddel mee en eten voor op het vakantieadres. Besparen op de vakantiekosten is de voornaamste reden om producten van thuis mee te nemen.

Nederlanders gaan op vakantie en nemen mee…

– Wc-papier: 50,8%
– Koelbox: 48,6%
– Koffie en/of thee: 40,6%
– (Af)wasmiddel: 32,1%
– Eten voor op het vakantieadres: 30,9%
– Overige dranken voor op het vakantieadres: 27,2%

Verplichte bagage
In het vakantieland en in de landen waar je doorheen rijdt, zijn bepaalde items verplicht om in de auto te hebben. Zo zijn in Frankrijk, België en Duitsland een veiligheidshesje en gevarendriehoek verplicht. Meer dan 80% van de bestuurders is hiervan op de hoogte. In Duitsland is ook een verbanddoos verplicht, dit weet 70% van de respondenten. Zo’n 11% is in de veronderstelling dat deze niet verplicht is. Hetzelfde geldt voor de alcoholtest in Frankrijk. Deze is wel verplicht, maar mensen krijgen tegenwoordig geen boete als ze hem niet mee hebben.

Dat een milieusticker in Frankrijk verplicht is, weet niet iedereen. 39% denkt dat deze wel verplicht is, 33% denkt van niet en 28% weet het niet. Niet geheel onverwacht, aangezien de milieuzonesticker pas sinds dit jaar verplicht is, en alleen in steden als Parijs, Lyon en Grenoble.

In het grootste gedeelte van de gevallen gaan veel van de verplichte voorwerpen netjes mee in de auto:

– Gevarendriehoek: 88,9%
– Verbanddoos: 84,0%
– Veiligheidshesje: 82,5%
– Reservewiel: 72,6%
– Reservelampjes: 67,9%
– Reservebril: 45,4%
– Alcoholtest: 35,2%
– Brandblusser: 34,6%
– Tolvignet: 33,0%
– Milieuzonesticker: 31,8%

Kinderen
Om te voorkomen dat de lange rit voor kinderen saai wordt, worden er aardig wat hulpmiddelen ingezet. De grootste life savers blijken filmpjes (55%) en de tablet (53%), maar ook spelletjes en tijdschriften lezen zijn populair (beide 44%). Overigens wordt er in de auto ook massaal naar muziek geluisterd (93,4%). De radio is nog altijd het populairst (68%), op afstand gevolgd door de cd-speler (37%) en de telefonische playlist (18,4%).

( Enquête toegezonden door Pricewise )

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.