Direct naar de inhoud.

Ubbo Emmius en Winkler Prins willen samenwerken

Foto Peter Panneman

VEENDAM – De besturen van Ubbo Emmius Scholengemeenschap en Winkler Prins, openbare school voor voortgezet onderwijs in Veendam, zijn met elkaar in gesprek over een intensieve vorm van samenwerking. De achtergrond hiervan is de krimp van het leerlingenaantal. Beide besturen voelen de verantwoordelijkheid het voortgezet onderwijs in de gemeente Veendam te versterken en staan voor het behoud van een breed, gevarieerd en kwalitatief goed onderwijsaanbod.

Krimp

De gemeente Veendam wordt op dit moment en ook in de komende jaren geconfronteerd met een daling van het aantal leerlingen. Die situatie is niet uniek: in heel de provincie Groningen (behalve de stad) worden de gevolgen van de krimp gevoeld. Dit gegeven was vijf jaar geleden de aanleiding in onze provincie het Platform VO-MBO op te richten met als doel van de krimp geen kramp te maken. Inmiddels zijn alle schoolbesturen lid van dit Platform en is overal sprake van intensieve samenwerking. Concurrentie maakt plaats voor partnerschap.

In Veendam lieten beide schoolbesturen de gevolgen van de krimp voor het VO in kaart brengen. Duidelijk werd dat het leerlingenaantal in de periode 2016-2029 zal krimpen met 21-24%. Er is intensief gekeken naar de mogelijke gevolgen voor de verschillende afdelingen en profielen. Risico’s zijn in kaart gebracht en er is vervolgens gezocht naar oplossingen voor die risico’s. De conclusie was voor de besturen helder: we moeten en willen ‘Samen verder’.

Haalbaarheidsonderzoek

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een intentieverklaring die de bestuurders in september hopen te ondertekenen. Dan zal duidelijk zijn wat de samenwerking exact zal gaan inhouden. De intentieverklaring is het startpunt voor een haalbaarheidsonderzoek. Daarin gaat het bijvoorbeeld om het verschil in denominatie; financiële aspecten; huisvesting en wet- en regelgeving.

Door de samenwerking van beide scholen en het delen van expertise kunnen onderwijskundige en organisatorische voordelen worden behaald, die ten goede komen aan alle leerlingen die in Veendam voortgezet onderwijs volgen.

(Peter Panneman)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-