Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Steilsteven Jatrie voldoet aan alle veiligheidseisen

Jatrie (F: ingezonden door Jaap Duit)

STADSKANAAL – Op initiatief van het bestuur van de stichting heeft de Brandweerorganisatie Groningen in november 2015 het schip geïnspecteerd op brandveiligheid en toen vastgesteld dat de Jatrie met enkele kleine aanpassingen voldeed aan de door de overheid gestelde eisen.Maar dat bleek niet voldoende want per 1 januari 2019 moeten schepen, ook historische bedrijfsvaartuigen die vallen onder de categorie pleziervaartuigen, voldoen aan nieuwe Europese veiligheidseisen.

Voorkeuring

In december 2015 vond er daarom een voorkeuring plaats en dat leverde maar liefst een lijst met ruim 40 verbeterpunten op. Dat was voor het bestuur en de vrijwilligers toen wel even schrikken. Want hoe behouden we het historische beeld van het schip en kan toch voldaan worden aan deze nieuwe eisen? De vrijwilligers togen aan de slag en hebben de laatste anderhalf jaar deze punten afgewerkt waarbij steeds gezocht moest worden naar betaalbare oplossingen want de beschikbare middelen waren en zijn beperkt. Sommige eisen kosten veel hoofdbrekens met name betreffende de veiligheid in de machinekamer met daarin de ruim negentig jarige Bronsmotor. Maar de drie machinisten, Koos Woudberg, Pieter Uitermark en Jacob Schoonhoven, waren niet voor een mangat te vangen en bedachten creatieve oplossingen.

Vindingrijk

Om het uiterlijk en het interieur van het schip niet aan te tasten, waren ook andere eisen soms lastig. Maar met de vindingrijke vrijwilligers Gerard Bruining, Take de Haan, Jaap Huberts en Toon van der Heijden werden oplossingen gevonden. Afgelopen woensdag vond de eindkeuring plaats en werd het schip door een inspecteur goedgekeurd. Na het aanschouwen en beoordelen van de Bronsmotor achtte hij een proefvaart niet nodig; solide ouderwetse techniek.

Kroon

De Jatrie voldoet dus sinds kort aan alle veiligheidseisen. Het belangrijke CVO certificaat zal binnenkort ontvangen worden. Volgens voorzitter Jaap Duit is dit certificaat de kroon op ruim zes jaar noest werken aan de restauratie en de inrichting van het schip. De werkzaamheden zijn tevens uitgevoerd met inzet van veel leerlingen van het Noorderpoort (nu Ubbo Emmius). In de vorm van een stage hebben ze de luikenkap vervangen, een replica van de stuurhut getekend en machinaal gebouwd, geassisteerd bij het vernieuwen van het onderwaterschip en geassisteerd bij de aanleg van de omvangrijke elektrotechnische installatie, enz. De restauratieklus is nu nagenoeg voltooid.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.