Direct naar de inhoud.

Vallende sterren maken radioverbindingen mogelijk

Meteoorscatter bij zendamateurs

STADSKANAAL – De kans op vallende sterren neemt de komende dagen weer toe. De komende nachten zullen meteoren vanuit richting sterrenbeeld  ‘Perseïden’ de dampkring binnendringen en met het blote oog (mits onbewolkt) waarneembare lichtsporen veroorzaken. In de nacht van zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus bereikt de vallende sterrenregen haar hoogtepunt met tientallen meteoren per uur. Leuk om te kijken maar ook leuk voor (radio)zendamateurs die via deze jaarlijkse meteorietenzwerm ‘experimentele’ radioverbindingen proberen te maken op de VHF band 144 MHz. (golflengte 2 meter)

Sport

De zendamateurs van de verenigingen VERON en VRZA noemen dit ‘meteorscatter‘. Ook enkele radioamateurs van de afdeling Kanaalstreek houden zich hiermee bezig. Een radioverbinding die normaal maar enkele honderden km reikt kan door het fenomeen meteoorscatter 1000 tot 2000 km overbruggen. Zendamateurs weerkaatsen hun signaal op het geïoniseerde spoor die een meteoorsteentje kort achterlaat op grote hoogte. Een radioverbinding kan tientallen seconden duren. Dit noemt men een ‘burst’. Een hele korte weerkaatsing van een seconde noemt met een ‘ping’. Met speciale apparatuur kunnen de zendamateurs de ontvangen boodschap ‘vertraagt’ afspelen en ontcijferen. Een ware sport dus voor de liefhebber van deze tak van het radio amateurisme want het is beslist geen eenvoudig werk.

Perseïden

De meteoren met een snelheid van zo’n 209.000 kilometer per uur zijn prima met het blote oog te zien. Zolang het maar niet bewolkt is en de maan voor overbelichting zorgt. Is het toch bewolkt? Ga dan de nachten erna naar buiten. Hoewel de piek van de Perseïden maar kort is zijn er ook nog wel enkele per uur te zien op zondag, maandag en dinsdagnacht.

Meer weten over een boeiende radiohobby? Kijk dan eens op de website van de VERON.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-