Direct naar de inhoud.

Woensdag eindelijk een officiële zomerse augustusdag!

WEERONLINE – Woensdag 23 augustus eerste en mogelijk enige keer een zomerse dag deze maand 25 graden in De Bilt.
Woensdag wordt het, met veel zon, zomers warm met maxima van 25-28 graden. Het wordt ook een prima stranddag, want er waait een matige wind uit het zuiden tot zuidoosten en daardoor wordt het op de westelijke stranden net zo warm als in het binnenland. Alleen op plekken waar de wind vanaf het water waait, zoals op de Wadden en een aantal plekken in Zeeland, blijft de temperatuur iets onder de 25 graden steken. Woensdag noteren we hiermee waarschijnlijk de eerste officiële zomerse dag van augustus. Sinds 19 juli is het niet meer zomers warm geweest in De Bilt.    

De kans is groot dat het deze maand bij één officiële zomerse dag blijft. Donderdag valt de middagtemperatuur waarschijnlijk terug naar circa 22 graden. De kans op zomerse temperaturen bedraagt de rest van de maand slechts 20 procent. Normaal noteren we in De Bilt in augustus zeven dagen waarop het 25 graden of meer wordt en passeren we één keer de tropische grens van 30 graden.

Voor het eerst sinds 1993 zo weinig zomerse augustusdagen
De laatste keer dat we in augustus zo weinig officiële zomerse dagen beleefden is lang geleden. In 1993 werd de 25 graden in De Bilt geen enkele keer gehaald. Daarna lukte het altijd minstens twee keer. Als het de rest van deze maand daadwerkelijk niet meer zomers warm wordt kunnen we stellen dat we sinds 1993 niet meer zo weinig zomerse warmte hebben gekend in augustus.

In het zuiden en oosten werd het vorige week maandag al een keer zomers warm en dinsdag lukte dat in het oosten nog een keer. Normaal tellen het oosten en zuidoosten 8-10 zomerse dagen in augustus. Dat aantal wordt nu bij lange na niet gehaald.

Augustus gemiddeld niet bijzonder koud
Hoewel augustus geen echte warmte-uitschieters kent zijn extreem koude zomerdagen eveneens uitgebleven. De dagrecords voor De Bilt met betrekking tot de laagste maximumtemperatuur ooit gemeten staan grofweg op 14-17 graden. Gisteren en 8 augustus waren de koudste dagen tot dusver met op beide dagen maximaal 19,6 graden.

Op zestien dagen werd het, ondanks wisselvallig weer, 20 graden of meer. Daardoor is augustus slechts een graad kouder dan normaal. De gemiddelde temperatuur over de eerste 19 dagen van augustus bedraagt tot nu toe 17,0 graden tegen 18,0 normaal.

Zomercijfers
Na de warmste junimaand ooit gemeten volgde juli met een normale temperatuur. Het aantal officiële zomerse dagen in De Bilt bleef toen echter ook al achter op normaal: 5 tegen 8 gebruikelijk. Het totale aantal officiële zomerse dagen in de zomermaanden juni, juli en augustus komt, met komende woensdag meegeteld, uit op 13 tegen 21 normaal. Desondanks behoort de zomer als geheel, dankzij juni, nog tot de warmste vijftien zomers ooit gemeten.

Het zuidoosten kent ondanks de matige augustusmaand 25-30 zomerse dagen tegen 25 normaal. Dit komt doordat het in juli in Noord-Brabant en Limburg nog wel vaak zomers warm werd. In het zuiden en oosten staat de zomer nog in de top-10 warmste zomers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-