Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Help laaggeletterdheid Groningen uit!

Logo Stichting Lezen en Schrijven

GRONINGEN – De aanpak van laaggeletterdheid is een gezamenlijke aanpak waard. In Groningen werken gemeenten, bibliotheken, welzijnsorganisaties, ROC’s en Stichting Lezen & Schrijven samen. 4 tot 10 september is de week van de Alfabetisering.

Al deze partijen maken er wat moois van in de Week van de Alfabetisering. Zij organiseren met elkaar verschillende activiteiten zoals een theatervoorstelling, een letterloop, een taallunch, de presentatie van een stripboek voor en door cursisten, de opening van een Taalhuis, voorlichting voor taalvrijwilligers etc. Kortom veel interessante bijeenkomsten met als rode draad; laaggeletterdheid Groningen uit helpen. Speciale aandacht is er voor de TaalHeldenverkiezing op donderdag 7 september in het Groninger Forum (11.45-12.30 uur). U wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Zij zijn laaggeletterd. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 4 tot 10 september de Week van de Alfabetisering. Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van de Alfabetisering aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten te organiseren. In de provincie Groningen zijn er naar schatting meer dan 47.000 mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd.

De Taalheldenverkiezing is een van de activiteiten die tijdens deze week per provincie plaatsvindt.
Een greep uit de activiteiten tijdens de Week van de Alfabetisering in de provincie Groningen van 4 t/m 10 september.

Maandag 4 september: Opening Goede Daden Winkel in vestiging Groenrijk Appingedam

Dinsdag 5, Woensdag 6 en Donderdag 7 september: Taalwandelingen vanuit de Taalhuizen in Delfzijl, Appingedam en Loppersum

Dinsdag 5 september: Inloopspreekuur van 13.30 tot 15.00 uur in Taalhuis in Mac (Maatschappelijk Activiteitencentrum) Muntendam. Wethouder Mevr. Van der Veen van de gemeente Menterwolde zal de taalmeter invullen. Ook de vrijwilligers van het leespunt doen de taalmeter. Voor iedere bezoeker is er een kleine attentie.

Woensdag 6 september: Voorlichting Taalvrijwilligers voor nieuw te openen Taalhuis in november– Bibliotheek Roden – 19.30 uur Kinderen van de Basisschool Koning Willem Alexander lezen voor aan inwoners van gemeente Eemsmond, deelnemers Taalcafé, nieuwkomers en deelnemers Taalhuis Eemsmond -Bibliotheek Uithuizen 13.30 – 16.00 u

Donderdag 7 september: Feestelijke opening Taalseizoen in het Groninger Forum, programma in samenwerking met de taalhuizen uit de stad en het Nederlands Stripmuseum, o.a. presentatie strips gemaakt voor en door cursisten, programma van 9.30 – 12.30 uur

Theatervoorstelling: Jack Sparrow en de Piraten. Het is een interactieve, muzikale theatervoorstelling bedacht door een NT1-groep van het Noorderpoort voor alle mensen die ingeschreven staan bij het Taalhuis Oldambt , Taalhuis Pekela en Educatie Noorderpoort Locatie: De Klinker, Mr.D.U. Stikkerlaan 41, Winschoten.

Uitreiking Taalhelden Groningen door wethouder Elly Pastoor, Groninger Forum, 11.45-12.30 uur
Feestelijke Opening Nieuw Taalhuis Zuidhorn, Bibliotheek Zuidhorn, 19.30 uur

Vrijdag 8 september: Taalhuis in Bibliotheek Slochteren: Inloopspreekuur van 14:00 tot 15:30 uur. Test uw taalkennis met behulp van de taalmeter. Er ligt voor iedere bezoeker een kleine attentie klaar. Er wordt in de Bibliotheek voorgelezen voor jong en oud.

Hele week In opdracht van MJD brengen mystery guests de hele week bezoeken aan maatschappelijke organisaties in de provincie. Zij stellen vragen ‘als laaggeletterde’. Hiermee wordt getest in hoeverre organisaties laaggeletterde cliënten herkennen.

Net als altijd kunnen ook in de Week van de Alfabetisering inwoners van de regio terecht bij Taalhuizen en Taalpunten in diverse bibliotheken. Iedereen die vragen heeft over leren lezen en schrijven of taalvrijwilliger wil worden kan hier terecht.

Ingezonden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.