Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Lokale omroep RTV Borger-Odoorn wil lokaal blijven

Studio RTV Borger-Odoorn (F: RTV1)

EXLOO – De lokale omroep RTV Borger-Odoorn heeft eenzijdig de samenwerking beëindigd met de partners in de provincie Groningen. Tot voor kort werkten de omroepen samen als RTV1. De gemeenteraad van Borger-Odoorn moet zich uitspreken over de geschiktheid van RTV Borger-Odoorn als lokale publieke media-instelling. De raad ziet daarbij geen problemen, maar liet wel doorschemeren graag wat meer vernieuwing bij de omroep te willen zien.

 

RTV1

Wethouder Trip zei dat RTV1 nu ook een aanvraag wil doen om als officiële omroep voor Borger-Odoorn te kunnen fungeren. “Deze omroep heeft bijvoorbeeld afspraken met het keramische museum in Nieuw-Buinen. Ook heeft deze omroep geïnvesteerd in televisie. Ik ga als bestuurder niet over de inhoud, maar ik zie wel dat RTV1 actiever is als het gaat om het bedienen van nieuwe doelgroepen, zoals jongeren.”

Commissariaat

Hoe de kwestie gaat uitpakken kan wethouder Trip niet inschatten. “Ik heb me laten vertellen dat het onze taak is om omroepen bijeen te brengen als ze beiden de zendmachtiging willen. Maar gezien wat er nu gebeurd is wordt dat lastig. Ik vermoed dat het commissariaat uiteindelijk moet gaan beslissen welke omroep het meest geschikt is voor onze gemeente.”

Samenwerking

Deel van het bestuur RTV Borger-Odoorn

De overheid en de Nederlandse Lokale Publieke Omroep  (NLPO) zijn juist bezig met het transformeren van lokale omroepen naar streekomroepen die aansluiten bij de leefwereld van de burger, zonder daarbij de lokale verankering te verliezen. Bij de nieuwe indeling in 2017 is er een streekomroep (regio) ontstaan voor de Gronings/Drentse Veenkoloniën en het gebied hier om heen.

Te duur

RTV Borger-Odoorn liet eind juni via een brief aan het bestuur van RTV1 weten dat men alsnog afziet van de, reeds in gang gezette, samenwerking. Volgens de omroep spelen vooral de televisie uitzendingen van RTV1 hierin een grote rol. De omroep zegt in de brief, dat het denkt, dat televisie veel geld gaat kosten en wil niet meegetrokken worden in mogelijke toekomstige financiële tekorten. RTV1 beschikt inmiddels over een lokaal TV kanaal en is afgelopen zomer gestart met lokale televisie en een kabelkrant. Het TV kanaal wordt door kabelaars Ziggo, KPN en SKV doorgegeven door heel zuid en Oost Groningen. Ook de gemeente Borger-Odoorn had voorzien kunnen worden maar het bestuur van RTV Borger-Odoorn heeft dit tegengehouden.

NLPO

In het visieplan van de NLPO / OLON staat dat samenwerking kostenbesparend moet gaan werken. Bovendien moet een lokale omroep of een samenwerking (RMC) beschikken over minimaal een televisie, radio en een internet kanaal. Eerder fuseerden daarom ook lokale omroep Emmen en lokale omroep Coevorden in Drenthe. Ook in Zuidwest Drenthe en Noordwest Overijssel zijn samenwerkingsverbanden opgericht die over de provinciegrens reiken. RTV1 ziet het liefst een streekomroep of samenwerking ontstaan voor het gebied: Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Veendam en Stadskanaal. Het gebied weerszijden langs de Semslinie . Volgens het RTV1 bestuur is een dergelijk gebied precies groot genoeg en biedt het ook de financiële mogelijkheden (bekostiging en reclame) voor het in dienst nemen van beroepskrachten en free-lance medewerkers.

Eilandje

Hoofdredacteur Bert Jan Brinkman van RTV1: “Op deze manier ontstaat er een kruisbestuiving tussen burgerjournalistiek (vrijwilligers) en professionals. Bovendien kan er vanuit deze regio samengewerkt worden met grote broers RTV Drenthe en RTV Noord en zo mogelijk het DvhN. Ik denk dan aan uitwisseling, opleiding, training en kweekvijver. Ook dat werkt weer kostenbesparend. RTV1 wil wel. Het is juist RTV Borger-Odoorn dat op een eilandje wil blijven zitten en constant op de rem drukt zodra we over samengaan praten. Heel jammer allemaal. Maar het blijft hun keuze. ”

( Lees ook RTV Drenthe)

 

 

 

(RTV Drenthe)

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.