Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Toen was geluk heel gewoon

STADSKANAAL – Op zondag 1 oktober gaat het activiteitenseizoen van het Streekhistorisch Centrum van start. Bert Roossien opent de reeks van activiteiten, die doorloopt tot begin mei 2018, met een presentatie van foto’s uit het archief. Het thema van deze eerste activiteit is Wonen in de Kanaalstreek en Westerwolde.

Er zal onder meer aandacht worden geschonken aan de sociale woningbouw. In de gemeente Onstwedde werd in 1917 de stichting ‘Woningbouw in de Gemeente Onstwedde’ opgericht. Al een jaar later werden de eerste woningwetwoningen gebouwd in Musselkanaal aan de Jan Kortstraat en te Stadskanaal aan de Burg. Reijndersstraat. In 1918 werd te Mussel de stichting ‘Woningbouw Mussel’ opgericht die zich vooral inzette voor sociale woningbouw in de dorpen Mussel, Onstwedde en Alteveer. Beide woningbouwverenigingen fuseerden in 1967 tot de Stichting Woningbouw Stadskanaal. Veel aandacht is er ook voor de diverse stijlen waarin woonhuizen werden gebouwd. Zo zijn er in Stadskanaal en Musselkanaal nog fraaie voorbeelden van de Amsterdamse Schoolstijl bewaard gebleven.

Bert Roossien is historicus bij het Streekhistorisch Centrum en zal ook komend seizoen weer maandelijks een keuze maken uit het omvangrijke beeldarchief. Reserveren voor deze bijeenkomsten is aan te raden! Dat kan telefonisch (maar niet op zaterdag) of per mail op 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl.
De voorstelling begint om 14.30 uur, de entree bedraagt € 3,00. Donateurs van het Streekhistorisch Centrum kunnen gratis naar binnen op vertoon van hun donateurspas.

Bij de foto: Woningwetwoningen in de burgemeester Reijndersstraat te Stadskanaal. Deze huizen zijn inmiddels alweer afgebroken.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.