Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Brede dorpsagenda’s voor leefbaar Mondengebied

Lucht boven Mondengebied (F: RTV1)

BORGER -ODOORN – De gemeente Borger-Odoorn gaat nauw samenwerken met zeven andere organisaties om het Mondengebied leefbaar te houden. Op woensdag 20 september tekenden de betrokken partijen een intentieovereenkomst voor een project waarin dorpsagenda’s worden ontwikkeld voor 1e Exloërmond, 2e Exloërmond en Valthermond. Door hun krachten te bundelen willen de partners beter anticiperen op de krimpontwikkelingen.

De gemeente Borger-Odoorn heeft te maken met krimp. Op dit moment uit zich dat alleen nog in daling van het aantal inwoners, maar in de toekomst wordt ook het aantal huishoudens lager. Om Borger-Odoorn in de toekomst ook met minder mensen leefbaar te houden, slaan acht partijen in het Mondengebied de handen ineen. De verschillende partners uit het sociale, culturele en economische domein willen hun afzonderlijke krachten zo bundelen dat de leefbaarheid een boost krijgt. Vanzelfsprekend is hierbij een grote rol weggelegd voor de bewoners van het gebied.

Proces
De acht partners worden in een brede projectgroep versterkt door onder meer lokale belangengroepen en verenigingen. De komende maanden zal de projectgroep doelen formuleren en die voorleggen aan het gebied zelf. Daarvoor worden onder meer dorpentochten op de fiets, een enquête en inloopmiddagen georganiseerd. Uiteindelijk worden in maart de dorpsagenda’s gepresenteerd voor 1e Exloërmond, 2e Exloërmond en Valthermond. Daarin worden concrete acties benoemd om problemen zoveel mogelijk bij de bron aan te pakken.

Over grenzen
Wethouder Ton Souverein: “Het mooie en essentiële bij deze aanpak is dat alle partners over hun eigen grenzen heen kijken. Alleen op die manier kunnen we het Mondengebied structureel versterken.”

Partners
Op uitnodiging van de gemeente doen de volgende partijen mee:

– CONOD (Christelijk Onderwijs in Noord- en Oost-Drenthe)
– Stichting OPO Borger-Odoorn (Openbaar Primair Onderwijs)
– Welzijngroep Andes
– Stichting Sociale teams Borger-Odoorn
– Woonservice
– Medisch Centrum Valthermond
– MKB Noord

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.