Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stoere trekpaarden aan het werk

DROUWEN – Op zondag 22 oktober strijden een vijftiental trekpaarden in het bos. Trekpaardliefhebbers Henk Dolfing en Hendrik de Kuijper organiseren in samenwerking met Staatsbosbeheer een ‘houtsleepdag’ voor trekpaarden bij Buitencentrum Boomkroonpad aan de Steenhopenweg 4 te Drouwen. Op zondag 22 oktober a.s. van 10.30 tot 16.00 uur zijn een vijftiental trekpaarden in actie te zien in een bosparcours en een behendigheidsparcours.

Omdat er weinig plaatsen zijn waar menners met hun trekpaarden kunnen boomslepen, besloten Henk en Hendrik een evenement in de vorm van een vriendschappelijke wedstrijd te organiseren.

Vroeger

Vroeger werden trekpaarden gebruikt om de gezaagde bomen uit het bos naar een centraal verzamelpunt te slepen zodat de stammen makkelijk konden worden opgeladen en vervoerd. Vandaag de dag zijn het voornamelijk machines die in het bos aan het werk te zien zijn. In Drouwen wordt het oude beroep in een eigentijds jasje gestoken en kunnen de menners hun vaardigheid in het boomslepen oefenen en vergelijken met andere menners.

Wedstrijd

Het wedstrijdparcours bestaat uit twee onderdelen: een bosparcours en een behendigheidsparcours. In het bosparcours moeten de menners met hun paard een boomstam door het bos slepen en waarbij zij bomen, takken en stronken moeten ontwijken. Bij het behendigheidsparcours komt het vooral aan op nauwkeurigheid. De menners moeten een aantal hindernissen nemen waarbij paaltjes met losse blokjes staan opgesteld. Het paard moet zeer nauwkeurig worden gestuurd zodat er met de boomstam geen blokjes worden afgeworpen. De menner die het beste met zijn paard samenwerkt en de beide parcoursen het vlotst aflegt, wordt aan het einde van de dag tot winnaar uitgeroepen.

Boomkroonpad

Bezoekers kunnen langs de hindernissen de activiteiten van mens en paard uitstekend volgen. Plaats: Buitencentrum Boomkroonpad, Steenhopenweg 4, 9533 PN in Drouwen. Voor meer informatie en overige activiteiten kunt u kijken op www.staatsbosbeheer.nl/boomkroonpad   

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.