Direct naar de inhoud.

Stichting Leergeld bestaat 10 jaar

Foto: Peter Panneman

VEENDAM – In 2007 gestart met het project om kinderen uit gezinnen waar de financiën niet toereikend zijn, een handje te helpen om erbij te kunnen horen d.m.v. sport en schoolactiviteiten. Ze zijn begonnen met enkele tientallen kinderen. Nu precies 10 jaar later helpen ze meer dan 1500 kinderen en dit met vrijwel hetzelfde groepje vrijwilligers. Het is echt niet iets om te vieren zegt Eeke Crum als bestuurslid, het zou niet meer nodig moeten zijn. Toch zijn we dankbaar, dat we 10 jaar lang als laatste vangnet ons mochten inzetten voor deze kinderen. Wij zien dit ook als een investering in hun toekomst.

Zonder een groot aantal van onze actieve en trouwe vrijwilligers zouden we ons werk niet goed kunnen doen. Tevens vermelden we hierbij de sponsoren die mede zorgden voor de financiële onderbouwing. We zijn in 2007 in Veendam begonnen en al snel sloten Stadskanaal en Winschoten zich bij ons aan, wat nu Stichting Leergeld Zuid Oost Groningen heet. Hieronder zomaar een praktijkvoorbeeld zoals weergegeven door een van onze intermediairs, die na een aanmelding bij de mensen op bezoek komt.

Het betreffende gezin bestaat uit vader en moeder en vier opgroeiende kinderen. Vader heeft een beperkte opleiding en heeft via de sociale werkvoorziening gewerkt bij diverse werkgevers. Momenteel echter geen werk en aangewezen op een Wajong uitkering. Moeder heeft wel gewerkt maar momenteel helaas zonder werk. De oudste zoon zit inmiddels op een school voor voortgezet onderwijs. Het tweede kind een dochter zit elders op school. Ze zal binnenkort in Veendam naar school gaan. De kinderen hebben nog nooit aan sport gedaan of aan andere activiteiten deelgenomen. Vooral voor de twee oudsten vinden de ouders het zeer nuttig om iets te doen. Ze zijn gewezen op het werk van Stichting Leergeld en hebben zich aangemeld.

Deze aanvragen voldeden aan de gestelde eisen zoals leeftijd, woonplaats en inkomen en zijn door de beoordelingscommissie positief beoordeeld. Alle aanvragen zijn weer op zichzelf staande gevallen, maar er zijn wel vaste spelregels.

Stichting Leergeld is een organisatie die steun verleent aan kinderen van 4 tot 18 jaar die als gevolg van armoede onvoldoende of niet aan schoolse en buitenschoolse activiteiten kunnen deelnemen. Ons motto is: alle kinderen mogen meedoen! Want nu meedoen, is straks meetellen! Leergeld is een stichting met vrijwillige bestuurders en medewerkers. Leergeld ontvangt subsidies van gemeenten en provincie en krijgt jaarlijks donaties van bedrijven, serviceclubs, kerken, scholen, particulieren enz. Onze stichting werkt in de gemeenten Veendam, Pekela en Menterwolde (kantoor Veendam), Stadskanaal en Vlagtwedde (kantoor Stadskanaal) en Oldambt en Bellingwedde (kantoor Winschoten). Menterwolde gaat met ingang van 2018 over naar Stichting Leergeld Hoogezand-Sappemeer/Slochteren.

Leergeld helpt als laatste vangnet. Dit betekent dat indien ouders of verzorgers van kinderen niet (meer) in aanmerking komen voor steun bij andere organisaties, zoals gemeenten en hulpverlenende instanties, zij bij Leergeld een aanvraag kunnen doen. Nadat een aanvraag is ingediend, komt een medewerker van Leergeld bij ouders/verzorgers thuis. Die vraagt naar het inkomen en naar de zaken die het kind nodig heeft. Ook kan de medewerker verwijzen naar andere mogelijkheden voor hulp.

Activiteiten die voor vergoeding in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld: ouderbijdragen voor school, kosten van schoolreizen, contributie en kleding voor sport, kosten van zwemles, aankoop van een fiets (kinderen van 8 jaar en ouder), laptop (voortgezet onderwijs) en kosten van muziek- en dansles.

(ingezonden)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-