Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Oktobermaand Kindermaand in de watertoren

Streekhistorisch Centrum en watertoren. (F: RTVeen.nl

STADSKANAAL – Op zondag 22 oktober kunnen kinderen samen met hun ouders of grootouders deelnemen aan een rondleiding door het meest markante monument van Stadskanaal, de Watertoren. Deze toren werd in 1935 gebouwd om de drinkwatervoorziening op peil te houden, maar is al lange tijd niet meer in bedrijf. De Watertoren is sinds 2000 opgenomen op de Rijksmonumentenlijst en er valt dan ook heel wat over dit gebouw te vertellen. Rondleider Arie Stenekes zal deze middag veel vragen over de watertoren beantwoorden. In het kader van Oktobermaand, kindermaand kunnen kinderen gratis aan de rondleiding deelnemen.

De watertoren was lange tijd het hoogste gebouw van Stadskanaal. Waarom moest de toren eigenlijk zo hoog zijn? Hoeveel water kon er in en waar bleef dat water dan? Ook over de bouwstijl is veel te vertellen, die wordt gerekend tot de Delftse School. Ook kom je tijdens de rondleiding te weten hoeveel bakstenen er voor de bouw zijn gebruikt. Al klimmend en wandelend door de toren en de 208 traptreden, bereik je het dak waar je een schitterend uitzicht over de wijde omgeving hebt. Op een winderige herfstdag kan het zicht soms zelfs nog beter zijn dan op een warme zomerse dag.

Uitzicht watertoren

Na afloop is er in het naastgelegen Streekhistorisch Centrum gelegenheid om iets te drinken te kopen en het bekijken van de tentoonstelling met pentekeningen van Zwaantje Weishaupt.
De watertoren is deze middag niet individueel te bezoeken, maar is alleen open voor deelnemers aan de rondleiding, die start om 14.30 uur. Het Streekhistorisch Centrum is wel de hele middag, van 14.00-1700 uur, open voor bezoek.

Samenvatting
– Activiteit: Rondleiding in Watertoren van Stadskanaal
– Datum: zondag 22 oktober, start om 14.30 uur
– Adres: Ceresstraat 1, 9502 EA Stadskanaal
– Kosten rondleiding: € 3,00 p.p.; kinderen en donateurs van het SHC gratis
– Kinderen tot 14 jaar zonder begeleiding geen toegang.

Voor inlichtingen en reserveren: 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.