Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Netwerkcoördinator voor vier innovatiewerkplaatsen

Zuid, midden en Oost Groningen

GRONINGEN – In de gemeenten Oldambt, Pekela, Stadskanaal en Veendam worden vier innovatiewerkplaatsen opgezet, waarvan zeven gemeenten (Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde) gebruik gaan maken. De werkplaatsen worden verdeeld over een aantal sectoren die nauw met elkaar in verbinding staan. Zo kan kennis en ervaring worden gedeeld. Ook wordt voor twee jaar een Netwerkcoördinator Innovatiewerkplaatsen Zuid- en Oost-Groningen aangesteld.

Hoewel niet in beton gegoten richt de innovatiewerkplaats in Oldambt zich vooral op food en de Euregionale samenwerking en in Pekela op health & care. In Veendam richt de innovatiewerkplaats zich op logistiek en in Stadskanaal op energie en techniek.

 Innovatiewerkplaats

In 2014 is op initiatief van de Hanzehogeschool Groningen via de Gebiedscoöperatie Westerkwartier de werkwijze van “innovatiewerkplaats” ontwikkeld. De vier innovatiewerkplaatsen in Zuid- en Oost-Groningen bouwen verder op dit principe. De kerngedachte is dat studenten bij MKB-bedrijven in de regio afstuderen. Bij deze bedrijven kunnen zij via hun onderzoeksopdracht innovaties stimuleren. Anderzijds zorgen zij mogelijk als start up, scale up en bedrijfsopvolging voor nieuwe werkgelegenheid in de regio. De ambitie van de Hanzehogeschool Groningen is realisatie van 500 start ups en 5000 nieuwe banen in 2020.

3 O’s

Uitgangspunt bij de innovatiewerkplaatsen is de samenwerking tussen de 3 O’s: ondernemers, onderwijs en overheid, waarbij de ondernemer in de lead is en onderwijs en overheid faciliteren. Deze werkwijze is erg  succesvol gebleken: er is een goede verbinding tussen de partijen tot stand gekomen en er is extra werkgelegenheid uit voortgevloeid.

Onderzoeksopdrachten

De Hanzehogeschool heeft op 13 maart 2017 een informatiebijeenkomst georganiseerd over het realiseren van innovatiewerkplaatsen in Zuid- en Oost-Groningen. Alle ondernemersverenigingen uit die regio waren hiervoor uitgenodigd. Doel van de avond was enthousiasmeren en dat is gelukt! Het heeft per gemeente in korte tijd al geleid tot tientallen verzoeken voor onderzoeksopdrachten.

 Netwerkcoördinator Innovatiewerkplaatsen

De taak  van de nieuwe “Netwerkcoördinator Innovatiewerkplaatsen” is de coördinatie en organisatie van de onderzoeksopdrachten tussen de Hanzehogeschool en de bedrijven, de afstemming en verbinding en het delen van kennis en ervaring tussen de vier innovatiewerkplaatsen en/of de bedrijven.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.