Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gemeente Stadskanaal start pilot opkopen woningen

Gemeentehuis Stadskanaal (F: J. Westerhof, RTV1)

STADSKANAAL – De regio Oost-Groningen werkt samen aan een kwalitatief goede woningvoorraad. Om grip te krijgen op de woningmarkt wil de stuurgroep RWLP (Regionaal Woon- en Leefbaarheids Plan) Oost Groningen (gemeenten en provincie) particuliere woningen aankopen en deze (tijdelijk) toevoegen aan de huurwoningvoorraad. Op deze wijze wordt in de toekomst herstructurering beter mogelijk gemaakt. Om met deze aanpak ervaring op te doen start de gemeente Stadskanaal namens de regio een pilot. Dat gebeurt door vier tot vijf particuliere woningen aan te kopen en hier sociale huurwoningen van te maken.

De pilot vormt één van de projecten uit de zogeheten Menukaart Oost-Groningen van het Regionaal Woon- en Leefbaarheids Plan (RWLP). Met de projecten uit de Menukaart wil de Stuurgroep RWLP een belangrijke bijdrage leveren aan het toekomstbestendig maken en houden van de woningvoorraad in Oost-Groningen. Met de pilot wil de gemeente Stadskanaal een protocol ontwikkelen dat voor de gehele regio Oost-Groningen toepasbaar is. De pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met de woningcorporaties Lefier en Woonservice. Deze organisaties hebben veel expertise en zijn ingericht voor de verhuur van woningen.

Met het veranderen van koopwoningen in sociale huurwoningen verwachten de betrokken partijen een betere balans op de woningmarkt te realiseren. Bovendien biedt de eigendomsverandering de mogelijkheid om de woningen, wanneer dat op termijn nodig is, aan de markt te onttrekken. Met de pilot is een bedrag gemoeid van € 266.750,00. De regio betaalt hiervan € 200.000,00 uit de regiopot die bestaat uit provinciale en gemeentelijke middelen. De resterende € 66.750,00 wordt betaald met cofinanciering van de gemeente Stadskanaal.

Het college van de gemeente Stadskanaal stelt de gemeenteraad voor, voor de periode 2017 tot en met 2020, een budget van in totaal € 640.000 beschikbaar te stellen voor de cofinanciering van projecten uit de Menukaart, waaronder nu dus de voorliggende pilot. De pilot kan definitief van start gaan als de gemeenteraad het goedkeurt via de Najaarsnota. De raad vergadert hierover op maandag 20 november.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.