Direct naar de inhoud.

Naturalisatieceremonie gemeentehuis Pekela

  • door:
  • op:
F) Herman Alink voor RTV1

GEMEENTE PEKELA – Woensdagmorgen 1 november vond een naturalisatieceremonie in het gemeentehuis van Pekela plaats. Jaap Kuin, burgemeester van Pekela, nodigde de heren Hussein Nur Mohamed uit Somalië en de uit Duitsland afkomstige Günter Molanus uit om tijdens deze ceremonie een verklaring van verbondenheid af te leggen. Daarmee beloofden ze de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren.

Burgemeester Kuin richtte zich precies om 10:29 uur in de raadzaal tot beide heren en begon met de woorden  ‘Het moment dat men zich afvroeg, hoe wordt ik Nederlander ligt alweer een tijdje geleden achter u’. Vervolgens werd uitgelegd aan welke voorwaarden men moet voldoen om het Nederlanderschap te verkrijgen en een korte uitleg over rechten en plichten.

Rechten: 
‘Aan het Nederlanderschap zijn rechten en plichten verbonden. De mensenrechten zijn onder ander verbod op discriminatie want iedereen is voor de wet gelijk. In dit land is vrijheid van meningsuiting een hoog goed, u mag dus alles zeggen wat u wil, er is vrijheid van religie, u mag demonstreren, u mag leven zoals u wilt en u hebt recht op rechtsbijstand.’

Plichten:
‘De belangrijkste is dat iedereen zich aan de wet moet houden, men moet zijn eigen geld verdienen, zorgen voor zijn omgeving, zijn best doen om goed met de buren samen te leven en actief zijn in de samenleving, bijvoorbeeld in een bestuur gaan zitten van een voetbalclub. Dat wordt goed burgerschap genoemd. Nederlander zijn, is ook wennen aan Nederlandse eigenschappen en bijzonderheden zoals sinterklaas, onze poldercultuur, we blijven maar vergaderen en met mekaar praten, over problemen daar moet bij bedacht worden dat er niet één de baas is. Een aantal feestdagen wil ik noemen, 27 april hebben we Koningsdag, we vieren de nationale dodenherdenking op 4 mei en 5 mei vieren we de vrijheid. .’

De heer Mohamed krijgt het Nederlanderschap via naturalisatie, terwijl de heer Molanus dit verkrijgt via de optieprocedure. Om hiervoor in aanmerking te komen dient men minimaal 3 jaar te zijn getrouwd met een Nederlander en tenminste 15 jaar onafgebroken wonen in Nederland dan wel EU-burger zijn.

Na de verklaring werden de heren gefeliciteerd door burgemeester Jaap Kuin, wat vergezeld ging met de bekendmaking, boekwerkjes en bloemen. Daarna was er de gelegenheid voor de aanwezigen, familie en/of kennissen hen feliciteren.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal