Direct naar de inhoud.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan

  • door:
  • op:
Luc Drenthe is en blijft journalist

COLUMN – De 89 jarige Luc Drenthe is regio journalist in hart en ziel. Al vijftig jaar lang schrijft hij politiek getinte stukjes. Vroeger deed hij dat voor de krant en de regionale omroep. Als beroepsjournalist ging hij achter zaken aan en haalde vaak de onderste steen boven. Die tijd ligt ver achter hem. Maar zoals zo vaak kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Hij is weliswaar geen beroepsjournalist meer maar de passie voor zijn vak is gebleven. Zo gebruikt hij nu facebook om zijn eigen visie op de politiek en lokale samenleving los te laten.

Wij zochten Luc op in zijn prachtige flat (Maarshorst) met uitzicht op het gemeentehuis van Stadskanaal. Zo ontgaat hem niets, ziet dat ambtenaren ’s avonds vergeten het licht uit te doen. Dat er een soort kerstboom aanstaat, ja zelfs midden in de zomer. Drenthe weet precies wanneer beleidsmedewerkers of wethouders het gemeentehuis verlaten. Vaak ontmoet hij ze dan op straat. Vraagt naar het laatste nieuws. En daar wringt de schoen. als oud journalist wordt hem niets medegedeeld. Ook ontvangt hij geen persberichten meer.

Persuur

Drenthe wil graag het (openbare) persuurtje terug. Net als vroeger in de tijd van oud burgemeester Frits Brink van Stadskanaal. Een persuur in het belang van openheid en transparantie. Woest slaat hij met zijn vuist op tafel en schrijver van dit stukje merkt dat het hem menens is. Zwaar teleurgesteld is hij in de slechte voorlichting. Teleurgesteld omdat hij burgemeester en wethouders in de ogen wil kijken. Hij wil vragen kunnen stellen van hoe, wat en waarom? En het belangrijkste is, zo zegt de oud journalist tegen schrijver, de antwoorden moeten begrijpelijk zijn voor Jan en alleman. De burger snapt niets van ambtelijke taal.

Luc Drenthe vindt het ook jammer dat bijvoorbeeld een lokale omroep onvoldoende geldmiddelen heeft om beroeps journalisten aan zich te binden. Journalisten die dagelijks in de haarvaten van de samenleving kruipen om zaken, kwesties en gebeurtenissen uit te zoeken. De gratis huis aan huis krant doet dit niet. De gewone krant (DvhN) en de regionale omroep slechts summier, die hebben immers de taak om niet alleen Stadskanaal te belichten maar ook de stad en de rest van de provincie.

Vuist

Schrijver vraagt wat Luc Drenthe bedoelt met kwesties. Een lach verschijnt en ja hoor, daar is weer de vuist op tafel. Drenthe komt met een stapel papieren en laat een dossier zien over een gemeenteloods waar 94 miniaturen zijn opgeslagen. Het zou een erfenis zijn van oud VVD wethouder Booij. Een compleet miniaturenpark, jaren geleden gekocht. Drie ton staat hier te verroesten. Stadskanaal heeft er geen bestemming voor maar volgens de laatste onbevestigde berichten wordt het overgedaan aan een ondernemer uit Westerwolde. Kijk zegt hij tegen schrijver: ” zoek dat maar eens uit”. Schrijver zegt dat ie slechts hobby-journalist is voor de (streek)omroep en dat hij maandag weer op zijn normale werk wordt verwacht..

Drenthe lacht opnieuw, komt met de koffie en is inmiddels rustig geworden. Berustend zegt hij dat dit nu precies is wat hij bedoelt. Niemand heeft tijd en de middelen om zaken goed uit te zoeken en daarom moet het persuur terug. ‘Want er zijn nog veel meer zaken die toegelicht dienen te worden. Zaken zoals het Pagecentrum, voortgang centrumontwikkeling, kwesties met winkeliers. Drenthe: “Ik wil vragen kunnen stellen”.

Het is inmiddels donker geworden en schrijver heeft een lange dag achter de rug. Stond enkele uren eerder nog met oud burgemeester Jur Stavast te praten. Maar dat betrof een andere gemeente bij een feestelijke opening. Ik trek mijn jas aan en bedank hem voor zijn hartelijkheid en koffie. Luc Drenthe, gepensioneerd en nog steeds gepassioneerd in journalistiek. Een fijne kerel. Ik vrees dat de tijden zijn veranderd en of zijn wens ooit zal uitkomen is maar zeer de vraag want hoeveel regio-journalisten (waakhonden) zijn er nu nog? Alles draait om tijd en geld..

“Maandag wel komen op de gemeenteraadsvergadering hoor”, roept hij nog in de hal van de woonflat. Ik zeg dat wij (de lokale omroep) er zullen zijn. “En Boelo Lutgert neemt de camera mee..”

Het uitzicht vanuit de kamer van Luc op gemeentehuis en centrum

 

Brinkieman

BertJan Brinkman is redacteur bij RTVeen.nl en schrijft de columns op persoonlijke titel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-