Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Mantelzorgfeestje in Oude Pekela met Wia Buze

F) Herman Alink

OUDE PEKELA – Elk jaar op 10 november zet Nederland de mantelzorg in het zonnetje. De Stichting Platform Mantelzorg Pekela komt al jaar en dag op voor mantelzorgers (groot, klein, jong of oud) in de gemeente Pekela. Een feestelijke middag voor alle mensen die ,op wat voor manier dan ook, te maken hebben met mantelzorg in hun leven, konden genieten van een mooi feest in De Binding met een schitterend optreden van de alom bekende Groningse zangeres Wia Buze.  

Voorzitter Elly Aalders opende namens de Stichting de feestelijke middag en verwelkomde de 80 aanwezigen. Ze benadrukte dat het platform opkomt voor de belangen van de mantelzorgers groot, klein, jong of oud maar één ding hebben ze gemeen ze zorgen voor iemand anders die ziek is. Af en toe verdienen ze een schouderklopje wat ze allemaal doen, elke dag, elke nacht, dat verdient een waardering. Het is zo belangrijk dat er naast de professionele zorg ook zorg wordt verstrekt door iemands naaste omgeving. Hoewel een en ander is gebundeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is het nog altijd een hele toer om de juiste zorg te regelen. Het platform zal blijven strijden waar de mantelzorgers tegen aanlopen. De activiteiten van het platvorm gaan onder het motto: “voor mantelzorgers, door mantelzorgers”. Het platform pleit al langer voor een waardering mantelzorgwet maar het college van B en W van de gemeente Pekela stelt zich heel erg terughoudend op. Gelukkig werd deze week – mede op aandringen van de partijen Samen voor Pekela (SVP) en Partij van de Arbeid (PvdA) – besloten door de gemeenteraad het Platform een extra subsidie te verstrekken. Waardoor wij deze middag voor u kunnen organiseren en  beschouwen we dit toch als een waardering van de gemeente Pekela, aldus Elly Aalders.

Ook zangeres Wia Buze is mantelzorger, zij zorgt sinds 3 jaar voor haar 72 jarige moeder. Wia vertelt tijdens een interview met onze verslaggever hoe haar moeder alleen kwam te staan toen haar man overleed. De zorg voor moeder doet Wia samen met haar man en broer. ‘We doen daar allemaal onze taak in, maar ik moet dit wel combineren met mijn optredens als zangeres en de 2 avonden dat ik voor de klas sta. Mijn moeder doet nog heel veel dingen zelf, maar kan niet bijvoorbeeld autorijden of zwaar werk doen. Mensen zetten ontzettend zich veel in voor iemand anders en dan vind ik dat die mensen een compliment verdienen’. Ze roept ook iedereen op, ‘als je wat kunt doen voor je mede burger, doe dat dan gewoon’. Ze besluit met de woorden,  ‘als iedereen dat nu eens doet dan wordt het een stuk gemakkelijker, deze zorg’.

Ook was er een gesprek met mantelzorger Mevrouw Meijer. Zij is samen met haar man sinds zo’n 7 jaar mantelzorger voor haar 89 jarige schoonmoeder, die woont in een aanleunwoning, waar ze ook thuishulp krijgt en de wijkverpleegkundige regelmatig langskomt. De overige zaken zoals boodschappen halen, of meegaan naar het ziekenhuis, dat doet de familie. Daarom kan schoonmoeder ook nog zelfstandig wonen, ondanks dat ze bijna blind is en niet meer mobiel. Mevrouw Meijer moet het combineren met haar 40-urige werkweek. Het komt vooral neer op het weekend. Ze zit niet zozeer op een erkenning of waardering te wachten. ‘Daarvoor doe ik het niet, maar vindt dat de gemeente daar wel meer aandacht mag besteden’. Als zij met haar gezin op vakantie gaat, dan neemt haar schoonzus het allemaal tijdelijk over. Het werk vergt veel energie, maar het is een soort automatisme geworden en hoort gewoon bij haar leven. Hiernaast is ze ook nog vrijwilligster bij de Zonnebloem en neemt schoonmoeder altijd mee als er activiteiten worden georganiseerd.

Mevrouw de Jager, die zelf mantelzorg ontvangt vertelt dat ze 6 jaar geleden plotsklaps een hersenbloeding kreeg. Na ziekenhuisopname heeft ze thuiszorg. Daarnaast wordt ze verzorgd door haar man en moeder. Ze heeft vooral hulp nodig bij het douchen en aankleden. Ze heeft een traplift in haar huis en alle drempels zijn weggehaald. Vorig jaar is ze voor het eerst naar een gezellige mantelzorg dag geweest en vanmiddag heeft ze ook erg genoten. Ze noemt nog zorgverzekeraar Menzis die voor haar elk jaar een weekend weg bekostigd, daar is ze dankbaar voor. Mevrouw de Jager vindt het belangrijk dat mantelzorgers worden gewaardeerd.

Onder de aanwezigen was niemand van het gemeentebestuur. Platform Mantelzorg Pekela kan terugkijken op een geslaagd evenement, waar genoten werd van de muziek – Wia Buze trad op -, de verhalen en het hapje en drankje. Tot volgend jaar 10 november.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.