Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Bouw hennepwoningen Oude Pekela in volle gang

F)Herman Alink

OUDE PEKELA – Twee hennepwoningen worden gerealiseerd door hennepverwerker Albert Dun aan de tuinbouwwijk te Oude Pekela. Voor de bouw wordt gebruik gemaakt van prefab-elementen van hennephout. Prefab wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van voorgefabriceerde onderdelen.

Het maken van woningen van hennepbeton is niet nieuw en wordt over de hele wereld gedaan. Wat wel nieuw is, is het prefab bouwen van woningen gemaakt van hennepbeton, aldus Dun. Verder is hennep licht in het gewicht, heeft een hoge isolatiewaarde ,een hoge aardbevingsbestendigheid en is C02-negatief, omdat hennep meer C02 opneemt, dan het uitstoot.

Hennepverwerker Albert Dun maakt de prefab elementen zelf. De houtachtige delen van de hennepplant worden gebruikt voor de woningen. De muren zijn inmiddels grotendeels opgetrokken, binnen afzienbare tijd zal het dak dicht gemaakt worden. De frameconstructie bestaat uit houtskeletbouw en de hennep wordt er ingeperst. In de hennepwoningen hoef je geen extra ventilatie te hebben om vocht te weren, want hennephout zet niet uit als het nat wordt, aldus Albert Dun. “De verkoopprijs mag dan wel wat hoger zijn, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd met een 0 op de energie”.

De verkoopprijs van de woningen ligt ongeveer 10 procent hoger dan een reguliere woning. De hogere prijs komt voornamelijk door installatie van een warmtepomp en de aanleg van zonnepanelen. De nieuwste eisen aan isolatiewaarde ligt rond 4,7, een woning gebouwd met hennep ligt op 6.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.