Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Brug Brittanniaklap Oude Pekela in werking gesteld

F) Herman Alink

OUDE PEKELA – Woensdag 15 november stelde Wethouder Jaap van Mannekes van de gemeente Pekela de Brittanniaklap in werking door de brug omhoog en weer naar beneden te laten zakken. Vervolgens was het de bedoeling dat met een heggenschaar het gespannen rood/wit lint doormidden geknipt moest worden, wat niet lukte. Maar de Wethouder was niet voor één gat te vangen en toverde uit z’n jas een simpele huishoudschaar en knipte hiermee het lint met een ferme knip door, zodat ieder al lopend de brug kon betreden.

 

Enthousiaste Wethouder Jaap van Mannekes (Samen voor Pekela)
De wethouder is erg enthousiast over het resultaat van de renovatie en zei, “deze brug over het Pekelderdiep is de eerste van de 35 bruggen die we hebben aangepakt, maar er wachten nog meer grote klussen”. Hij noemde onder ander de stalen Blijhamsterbrug in de Turfweg waar in de techniek van alles aan moet gebeuren, en de bruggen richting Boven Pekela waar soms sprake zal zijn dat er alleen geverfd of gelast moet worden. Het is voor de gemeente een continu proces wat zeker bij elkaar wel 5 jaar gaat duren voordat alle bruggen onder handen zijn genomen.

Min of meer gedwongen door de feiten gaat de gemeente dit doen.
Jaap van Mannekes: ‘Bijvoorbeeld deze brug was in een zodanige staat van onderhoud, dat we na constatering de brug hebben gesloten, vervolgens hebben we nagedacht en een plan van aanpak gemaakt om alle bruggen over het Pekelderdiep aan te pakken. Dit is wel een hele bijzondere brug maar is niet historisch, alhoewel het er wel heel veel op lijkt. Deze brug is gemaakt in de tachtiger jaren bij de reconstructie van het Pekelder Hoofddiep’.

De renovatie van Brittanniaklap bestond uit:
Het vernieuwen van het dek en aanbrengen van anti-slip.  De bovenkant van de constructie is gedeeltelijk vernieuwd, en het mechanisme waar de brug opdraait is hersteld. Alle meerpalen zijn weer in goede staat gebracht en die onder de brug zijn voorzien van een epoxy. Vakmensen van Wedeka, afdeling Weg en Waterbouw Ter Apel,  hebben het werk uitgevoerd. De andere houten bruggen zullen ook door Wedeka worden aangepakt. De stalen nog te renoveren bruggen is een andere techniek, dat zal ter zijner tijd worden aanbesteed.

Geld beschikbaar gesteld door de gemeenteraad.
Medio mei 2017 heeft de gemeenteraad van Pekela geld beschikbaar gesteld voor 3 houten bruggen, te weten de  Brittanniaklap, Haansklap en van Weeringklap. De Brittaniaklap is nu dus klaar. De werkzaamheden van de andere twee duren tot eind 2018. De verwachting is dat over enkele weken één brug richting Ter Apel gaat. De totale renovatie van deze brug heeft ca. 125.000,– gekost.

Snert en roggebrood met spek.
Buurtbewoners en andere betrokkenen werden getrakteerd op een goed gevulde kop snert en roggebrood met spek uitgeserveerd door Oscar Lamain van de Binding. Volgens Oscar een verdiende actie, want hoe je ook went of keert, renovaties aan bruggen vergt veel incasseringsvermogen voor de inwoners.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.