Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 41 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nieuwe lokale Omroep Midden-Groningen

MIDDEN-GRONINGEN – Op 1 januari 2018 ontstaat de nieuwe gemeente Midden Groningen uit de fusie-gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. In deze drie gemeenten waren decennialang verschillende lokale omroepen actief. Ook die moeten hervormen. De mediawet geeft aan dat er slechts één publieke lokale omroep actief mag zijn binnen een gemeente. Door een nieuwe overkoepelende omroepstichting op te richten wordt aan deze eis voldaan.

Twee vensters

De nieuwe zendgemachtigde heeft gekozen voor een verdeelsleutel constructie. De huidige Lokale omroepen kunnen blijven uitzenden via deze stichting. Stichting Mediagroep Midden-Groningen gaat met twee aparte radiovensters en een TV kanaal verder en zal de zendmachtiging beheren.

Financiering

Op dit moment is de lokale omroep Slochteren (Regio FM) actief voor de gemeente Slochteren, Radio Compagnie voor Hoogezand-Sappemeer en Omroep Menterwolde voor de gemeente Menterwolde. Vanaf begin 2018 zal Radio Menterwolde stoppen met uitzenden. De andere twee radiozenders blijven bestaan en vallen onder de verantwoordelijke ‘zendgemachtigde’ Stichting Mediagroep Midden-Groningen. De financiering om de radiozenders en hun studio’s in de lucht te houden komt dan ook bij deze stichting vandaan. Van de subsidiegelden worden ook de gemeenschappelijke kosten betaald, zoals OLON, Buma/Stemra, NOS, Sena, AT.

De aanvraag voor de nieuwe zendmachtiging is inmiddels in behandeling bij het Commissariaat van de Media en de verwachting is, dat deze na goedkeuring door de nieuwe gemeenteraad in maart/april 2018, verleend zal gaan worden. Tot die tijd worden de huidige machtigingen van Radio Compagnie en van Regio FM Slochteren door het Commissariaat gedoogd. De nieuwe lokale omroep zal met twee studio’s gaan werken en met meerdere FM frequenties.

Noorderstraat

Voorzitter Radio Compagnie Evert Luiken: “Radio Compagnie blijft gewoon gehuisvest in het huidige pand aan de Noorderstraat in Sappemeer en blijft ook hoorbaar op 105.2 FM. Radio Compagnie zal tevens het gebied Menterwolde gaan verzorgen. Hiervoor moeten nog wel enkele aanpassingen gedaan worden aan de zendmast van Omroep Menterwolde die dan inmiddels gestopt zal zijn. Daar moeten we nog afspraken over maken. Dat Omroep Menterwolde niet meedoet binnen de nieuwe stichting vonden we best jammer. Maar het was hun keuze om niet verder te gaan. Dat respecteren wij”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*