Direct naar de inhoud.

Officiële opening hospice Tineke Breiderhuis

  • door:
  • op:
Emoties bij de familie van de overleden naamgeefster bij de opening van hospice Tineke Breiderhuis in Stadskanaal (foto Jan Johan ten Have).

STADSKANAAL – Met de opening van het hospice in Stadskanaal ging donderdag 30 november een langgekoesterde wens in vervulling. Bij de opening werd de naam Tineke Breiderhuis onthuld, waarna het hospice is vernoemd naar de in 2015 plotseling overleden initiatiefneemster en kartrekker. De onthulling werd verricht door de geëmotioneerde echtgenoot, dochter en kleindochter van Tineke Breider.

“Dat het hospice de naam van mijn moeder draagt, vervult ons als gezin met diepe ontroering. Moeder wilde dit zo ontzettend graag”, zei dochter Karin Breider na de officiële openingshandeling: de onthulling van het naambord. Directeur Chantal Holtkamp van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ) roemde de inzet van vrijwilligers die de gasten in het hospice begeleiden en pleitte voor vertrouwen: “Als er brand is, wordt er ook niet gevraagd wie er van de vrijwillige brandweer is en wie professional. Onze vrijwilligers hebben allemaal een opleiding gehad en bieden met professionele verpleegkundigen uitstekende palliatieve zorg.”

Aangename plek
Een fijne, warme, aangename plek om de laatste dagen van je leven te zijn. Dat is het Tineke Breiderhuis in Stadskanaal. Op een steenworp afstand van het Refajaziekenhuis is deze bijzondere plek te vinden, waar mensen in hun laatste levensfase in huiselijke sfeer samen met hun dierbaren afscheid nemen van het leven. Het Tineke Breiderhuis is er in principe voor mensen uit de gemeenten Stadskanaal, Westerwolde, Pekela, Aa en Hunze en Borger-Odoorn. Maar die gemeentegrenzen zijn niet hard, opname van buiten deze regio is ook mogelijk.

Het Tineke Breiderhuis biedt persoonlijke ruimte en zorg op maat voor mensen die ernstig ziek zijn. “Wij bieden een huiselijke omgeving voor terminaal zieke mensen die hun laatste levensfase niet thuis kunnen of willen doorbrengen”, zegt bestuurslid Sikke Dijkstra van stichting Hospice Stadskanaal.. “Ook in geval van overbelaste mantelzorgers staan wij klaar voor ernstig zieken, gedurende een vooraf vastgestelde tijd.”

Steun
De oprichting van hospice Tineke Breiderhuis had heel wat voeten in de aarde. Het idee ontstond al in 2010 bij de naamgeefster en haar collega Lineke Meijer bij zorgcentrum Parkheem in Stadskanaal. Na vier jaar kwam er financiële steun van vier gemeenten. “Om het financieel rond te krijgen, was er echter veel meer geld nodig. Serviceclubs kwamen met donaties, er kwam een grote anonieme schenking en diverse bedrijven in de regio hebben ons gesteund, zowel financieel als in natura bij de inrichting van het hospice”, zegt Dijkstra.

In het Tineke Breiderhuis krijgen de gasten een volledig ingerichte kamer. Er is ruimte voor eigen spullen, zodat zij zicht helemaal thuis voelen. De begeleiding vindt plaats door gastdames en –heren die er als vrijwilligers werken en twee parttime coördinatoren. Voor professionele verpleging en verzorging zijn er 24/7 verpleegkundigen en verzorgenden beschikbaar. Het Tineke Breiderhuis werkt nauw samen met het Refajaziekenhuis, Zorggroep Meander, huisartsenpraktijk De Venen en de VPTZ.

Tekst en foto: Jan Johan ten Have

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-