Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Onthulling Social Sofa bij OBS De Noorderbreedte

VEENDAM – Op maandagmiddag 4 december om 16.00 uur onthult Groninger gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, samen met wethouder Jaap Velema van de gemeente Veendam een spiksplinternieuwe Social Sofa in Veendam. Op dezelfde tijd vindt er in Nederland ook op elf andere locaties zo’n onthulling plaats. De twaalf kunstige betonnen bankjes zijn gewonnen door bibliotheken met een innovatief project.

Leefbaarheid en verbinding

De wedstrijd is een initiatief van de stichting Samenwerkende POI’s Nederland (SPN). POI’s zijn de instellingen die openbare bibliotheken in hun werkgebied ondersteunen. Een landelijke jury koos uit alle ingezonden projecten twaalf winnende bibliotheken uit. Elke winnaar ontvangt een Social Sofa, een bankje bekleed met mozaïeksteentjes dat symbool staat voor leefbaarheid en verbinding tussen bewoners. Biblionet Groningen won de prijs met het project De VakantieVoorleestent. De SPN wil via de wedstrijd laten zien dat bibliotheken als spinnen in het web hun nieuwe rol oppakken in het verbinden van mensen, instellingen en lokale kennis.

Vakantie voorleestent

In de zomervakantie hebben de medewerkers van Bibliotheek Veendam elke dinsdag- en woensdagavond de Vakantie Voorleestent opgezet. Dit deden ze in respectievelijk de wijken Noord en Sorghvliet. Ze zorgden voor leuke spelletjes en voorleesmomenten. Zo creëerden zij ontmoeting, uitdaging en verrijking voor jong en oud. Er ontstond bovendien een goede samenwerking met kinderopvang Hoi Pippeloi en Meander. Dit wierp gelijk z’n vruchten af in de voorbereidingen voor de invulling van het programma van de avonden. De Vakantie Voorleestent bereikt vele kinderen voor wie (voor-)lezen niet vanzelfsprekend is. Zo geeft het project niet alleen een impuls aan de sociale cohesie in een wijk, maar levert het ook een stimulans in de ontwikkeling van kinderen. De jury vindt het een project met potentie voor opschaling in het land, met name ook omdat de bibliotheek hiermee letterlijk naar de mensen toegaat.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.