Direct naar de inhoud.

De val van een Groningse burgemeester

  • door:
  • op:

GRONINGEN – Hans Ouwerkerk (PvdA) wordt in 1991 na enkele succesvolle standplaatsen tot zijn vreugde burgemeester van Groningen. “Als je een beetje de verhoudingen in Nederland kent, dan weet je dat in het Noorden, Groningen toch gewoon de plek is om te zijn.” De burgemeester gaat voortvarend aan de slag en is over het algemeen geliefd in de stad Groningen en in de raad; hij wordt benoemd voor een tweede termijn. Toch gaat het dan mis; in januari 1998 ziet Ouwerkerk zich genoodzaakt zijn ontslag in te dienen bij de Commissaris van de Koningin.

Rellen

Andere Tijden volgt het verhaal van de neergang door de ogen van Hans Ouwerkerk, hoe hij zich in het oog van de storm bevond en daar niet meer uit wist te komen. Het is een neergang die door twee gebeurtenissen in gang wordt gezet. Gebeurtenissen die in feite niets met elkaar te maken hebben, maar het functioneren en het aanzien van de burgemeester diep raken. Als er op 30 december 1997 rellen uitbreken in de volksbuurt Oosterparkwijk gaat het mis in de communicatie tussen politie en burgemeester. Met als resultaat dat de burgemeester de volgende ochtend op het nieuws hoort dat politie en ME niet opgetreden hebben en de relschoppers hun gang konden gaan. “Ik zette het nieuws aan en dacht ‘wat krijgen we nou?’, je voelt je gewoon in je hemd staan want je bent verantwoordelijk voor wat er in de stad gebeurd.” De media heeft veel aandacht voor het uitblijven van de politie en de burgemeester staat een zwaar debat in de raad hierover te wachten. In afwachting van dit debat gebeurt er in Ouwerkerks woorden “een vernietigend feit”. Een rapport over het functioneren van de Groningse politie lekt net op dit moment uit. Uit het rapport blijkt dat de verhoudingen binnen het Groninger politiekorps zeer slecht zijn en ook over de rol van Ouwerkerk als korpsbeheerder is het rapport kritisch. Het rapport was opgesteld in verband met een zaak die anderhalf jaar eerder speelde, de zaak Lancee. De zaak waarbij politiechef Lancee ten onrechte was gearresteerd op verdenking van incest. “Een zaak waar ik niets, maar dan ook niets mee te maken had”, aldus Ouwerkerk. Maar het rapport heeft echter wel een zeer versterkend effect op hoe de Oosterparkwijk-zaak ervaren wordt in de stad, in de politiek en in de publiciteit.

Lawine

Terwijl media en de publieke opinie over elkaar heen duikelen met oordelen en meningen, probeert Ouwerkerk het tij te keren, maar hij weet niet meer hoe. “Wat kun je doen? Wat kan je doen om die steeds kantelende beelden naar je hand te zetten. Ik zou niet weten wat. Het kwam als een soort lawine over je heen.” Een lawine die eindigt op een zinderende raadszitting waar de burgmeester in spanning zit over de stemming en uiteindelijk concludeert dat hij één stem in de meerderheid te mager vindt om aan te blijven.
Ook na twintig jaar blijkt bij Hans Ouwerkerk de emotie over zijn vertrek nog hoog te zitten. “Het is een dunne korst die snel weer open kan gaan” vertelt hij openhartig aan het einde van deze uitzending van Andere Tijden.

  •   De val van een Groningse burgemeester
    – Uitzending: zaterdagavond 16 december, 21.25 uur, NPO 2
    – Website: www.anderetijden.nl-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal