Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Veranderingen in de 20e eeuw

Hotel Adolfs aan de Stationsstraat in Musselkanaal

STADSKANAAL –  Fotopresentatie door Bert Roossien in SHC. Op zondag 21 januari toont Bert Roossien weer een keuze uit het omvangrijke fotoarchief van het Streekhistorisch Centrum. De voorstelling draait deze keer om de veranderingen in de 20e eeuw. Het beeldarchief van het SHC omvat zo’n 30.000 foto’s, waaronder ansichten, groepsfoto’s (familie, school, vereniging, bedrijfspersoneel) en opnames van bijzondere gebeurtenissen in de regio. De oudste fotografische afbeeldingen dateren uit het eind van de negentiende eeuw.

Krijgertje spelen

Al grasduinend in het archief krijgt men een aardig beeld van de veranderingen die zich op het gebied van de mode, verkeer, architectuur, techniek en vrijetijdsbesteding sindsdien hebben voltrokken: de dames in keurslijf met opgestoken haar en breedgerande hoeden van rond 1900 verschillen nogal van hun kleindochters in broek(!)pak, minirok en met loshangend haar van omstreeks 1970. De bewust historiserende bouwstijl van honderd jaar geleden maakte al in de jaren ’20 plaats voor nieuwe moderne vormen: de Amsterdamse School-stijl waarvan in Oost-Groningen nog vele fraaie voorbeelden zijn te vinden. En kinderen die zonder risico krijgertje spelen op de Handels- en Hoofdstraat te Stadskanaal is al lang verleden tijd.

Kanaalstreek

In de beeldpresentatie van aanstaande zondag (21 januari) worden deze en andere veranderingen in de leefwereld van de inwoners van Oost-Groningen in de afgelopen honderd jaar uitgelicht. We zien beelden uit de Kanaalstreek maar ook uit de omliggende streken (Winschoten, de stad Groningen).
De voorstelling in het Streekhistorisch Centrum begint om 14.30 uur. In de pauze is er gelegenheid voor het drinken van koffie of thee en het bekijken van de nieuwe tentoonstelling ‘Quilts vol lentekriebels’ door Quiltgroep de Streekquilters uit Stadskanaal en omgeving.

Zondag 21 januari – Meer informatie en reserveren: tel. 0599-612649

  • Bij de foto: Het gebouw, hotel Adolfs aan de Stationsstraat in Musselkanaal, staat er nog maar de mensen, hun kleding en vervoersmiddelen zijn totaal veranderd (collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal).

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.