Direct naar de inhoud.

Interview RTV1 met lijsttrekker PVV-Pekela

 • door:
 • op:
RTV1 radiostudio

RTV1 RADIO – Woensdag 17 januari rond 18.10 uur was er in het radioprogramma RTV Actueel met Herman Alink en Wilma Swarts een telefonisch interview met de 47-jarige Arthur van Dooren, lijststrekker van PVV-Pekela.

Van Dooren woont al flink wat jaren in het Noorden des lands. Na eerst in Gieterveen te hebben gewoond vestigde hij zich in 2007 in Nieuwe Pekela. Vanaf de dag dat hij er is komen wonen heeft hij zich ingeleefd en aangepast. Hij zegt te weten wat er leeft en kwam al snel tot de conclusie dat Pekela een prima plek is om te wonen. Hij voelt zich Pekelder onder de Pekelders. Van Dooren is erg trots op Pekela. Het Gronings spreken beheerst hij niet, maar verstaan doet hij alles.

Pim Fortuyn
Zijn interesse in politiek is ontwaakt in de tijd van Pim Fortuyn. Hij noemt zichzelf een enthousiast persoon en verdiepte zich vanaf 2010 in de gemeentelijke politiek. Met name de afgelopen twee jaar volgde hij de verkeerszaken in de gemeente. Op de vraag waarom uitgerekend verkeerszaken, legde hij uit dat dit ook wel enigszins komt vanuit zijn achtergrond als chauffeur waarbij hij veel onderweg was en veel heeft gezien.

Raadsvergaderingen
Intussen heeft hij al wat raadsvergaderingen bijgewoond en merkt op dat de raad toegankelijk is en door heldere taal goed te volgen. Daarnaast nam hij de ruimte om alles even goed te bekijken. Een kritiekpuntje is dat het hem opvalt dat er binnen de gemeente vaak een hoop gezegd wordt, maar iets minder gedaan.

Wat wil PVV-Pekela
Wat wil PVV-Pekela veranderen of verbeteren als ze in de raad zouden komen.
“We vinden het tijd om de PVV een eigen gezicht te geven en dat de Pekelders ook voor PVV-Pekela kunnen zeggen wat ze graag willen. Wat we willen veranderen is dat er meer vrijheid komt voor de Pekelders, minder bureaucratie, snellere besluitvormingen in het kader van vergunningsverlening, en dat de inwoners bovenaan staan. Het zijn niet de mensen in het pluche die bepalen, maar de inwoners’, aldus van Dooren.

Een concept verkiezingsprogramma is grotendeels klaar.
Van Dooren ziet het als een verlanglijstje. Zijn uitleg daarbij is dat je zult moeten samenwerken met anderen en dat kan betekenen dat je ook eens concessies moet doen, “maar die zal wel moeten passen binnen de kaders die wij als PVV-Pekela stellen”.

In grote lijnen benoemt van Dooren een aantal zaken wat in het concept verkiezingsprogramma staat.

Ondernemers en bedrijven
“Het klimaat voor de ondernemers moet beter worden. Bedrijven moeten zich minder zorgen maken over allerlei vergunningen die aangevraagd moeten worden, want Pekela heeft werkgelegenheid nodig. Bestaande bedrijven moeten kunnen uitbreiden en andere bedrijven moeten zich hier gemakkelijk kunnen vestigen. We hebben een fantastische A7 vlakbij liggen en een hele mooie infrastructuur waar je snel in en uit Pekela kan. We kunnen bijvoorbeeld snel in Duitsland zijn en snel naar het achterland via Heerenveen en Joure. De ruimte is er om een fantastisch klimaat te creëren voor bedrijven. Dus is dit een punt wat onze aandacht heeft”.

Over ouderenzorg:
‘Begrijp me goed, ik zeg niet dat WMO in Pekela slecht is, maar we willen dit wel verbeteren. In onze visie moeten mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld: ik douche elke dag, dus waarom de ouderen niet. Nu ze langer thuis moeten wonen moeten wij ze daar bij helpen”.

Over veiligheid noemt hij als voorbeeld de BOA’s.
“Mensen denken vaak dat BOA’s er zijn om het vingertje op te steken. Wij willen graag dat de BOA’s terugkomen en dat mensen fatsoenlijk aangesproken worden en vragen of ze kunnen helpen. Zo nodig uitleg geven over de regels in de gemeente. Het gesprek aangaan met inwoners hoe wij samen een veilige en betere Pekela kunnen creëren”.

Leefbaarheid:
“We hebben ontzettend mooie en oude panden in het dorp, daar moeten we voor zorgen. Het dorpsaanzicht moeten we herstellen en opknappen waar het kan, zodat ook het centrum van Pekela weer aantrekkelijk wordt voor mensen van buitenaf. Het moet opvallen dat er nog dingen van vroeger te zien zijn en dat ze hier graag nog eens terugkomen. In Nieuwe Pekela zie je de mooie bruggetjes en de prachtige boerderijtjes , dit zijn fantastische dingen om te behouden. Het moderne kan heel mooi zijn, maar we moeten het oude behouden, onderhouden en zo nodig opknappen zodat Pekela een mooie doorvaart heeft voor mensen die hier langs varen.

Er wordt nog verder gewerkt aan het verkiezingsprogramma
Volgens van Dooren moet je actueel zijn en blijven en de juiste zaken moeten worden benoemd, helder en duidelijk zijn en geen dingen beloven die je niet waar kunt maken. Ze zeggen dus liever iets later hoe het programma er precies uit gaat zien. “Want de PVV staat voor wat hij zegt en dat gaan we dan ook doen. We zullen ons gezicht in Pekela zeker laten zien, we zijn niet een groep die achter de laptop blijft zitten. De mensen moeten ons leren kennen en met ons kunnen praten. We zijn voor inspraakmomenten in de drie kernen, Oude Pekela, Nieuwe Pekela, en Boven Pekela. Iedereen krijgt de kans om ons te bereiken. De Pekelders zijn aan de beurt”.

Wie staan er op de lijst van PVV-Pekela
In willekeurige volgorde noemt van Dooren een paar namen die op de lijst staan van PVV-Pekela, te weten de heren Jan Stoffers, Rein Kuiper en de heren Hartman, Blaauw en Jan Wekema. Mocht het door de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart aanstaande gebeuren dat PVV-Pekela in de raad komt zal Arthur van Dooren in ieder geval een zetel aanvaarden. Op de vraag of er ook al nagedacht is over een eventuele kandidaat wethouder zegt van Dooren dat ze daar wel ideeën over hebben, maar wil daar in deze fase nog niets over kwijt. Hij hoopt dat door de verkiezingsuitslag een andere zetelverdeling gevormd zal worden dan het nu is. Maar zegt hij: “Dat is aan de Pekelders”.

AZC in Pekela
Wat het AZC in Pekela betreft zei hij het volgende: “Nu is het gesloten en word ontmanteld, maar dit wil nog niet zeggen dat het in de toekomstige plannen van COA niet voor kan komen om Pekela opnieuw aan te wijzen voor een AZC.

U kunt het volledig interview binnenkort naluisteren op de website van www.rtveen.nl

2 reacties op “Interview RTV1 met lijsttrekker PVV-Pekela”

 1. goede morgen,
  ik vind het een top interview netjes verwoord waar de PVV voor staat.
  maar een klein min puntje (heel klein maar hoor)
  de naam Bekema hoort eigenlijk Wekema te zijn, men vergist zich er vaker in.
  groet Jan Wekema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-