Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Tentoonstelling 100 jaar kiesrecht in gemeentehuis

Gemeenteraadsverkiezingen

Gemeenteraadsverkiezingen bij RTV1

STADSKANAAL – Van 20 februari tot 23 maart is er in het gemeentehuis van Stadskanaal een tentoonstelling over 100 jaar kiesrecht in Nederland.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat in Nederland voor het eerst alle mannen mochten stemmen. Ze kozen een nieuwe Tweede Kamer. Twee jaar later, in 1920, kregen ook alle vrouwen het kiesrecht. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart is er in het gemeentehuis een tentoonstelling ingericht. Deze tentoonstelling wordt op maandag 19 februari om 19.30 uur geopend door loco-burgemeester Goziena Brongers, voorafgaand aan de raadsvergadering.

De invoering van het algemeen kiesrecht is niet zonder slag of stoot gegaan. Hoe verliep de uitbreiding van het kiesrecht? Wie hebben zich daarvoor ingezet? Op deze vragen geven wij antwoord in de vorm van de tentoonstelling.

Er is niet alleen gebruik gemaakt van landelijk materiaal, ook materiaal uit de gemeentelijke archieven vindt u in de tentoonstelling terug. Vanaf de invoering van de nieuwe grondwet in 1848 konden inwoners van de gemeente Onstwedde (de voorloper van Stadskanaal) stemmen voor de gemeenteraad.

Aletta Jacobs (F: wikipedia)

In het begin gold het stemrecht alleen voor de rijksten. In de jaren die volgden, konden langzaamaan steeds meer mannen stemmen. Tot de invoering van het algemeen kiesrecht in 1917.

Aletta Jacobs
Uniek in de tentoonstelling is een voorgelezen fragment uit de memoires van Aletta Jacobs, waarin de voorvechtster van het vrouwenkiesrecht vertelt over haar bezoek aan Stadskanaal in 1906.

Tijdens openingsuren
De tentoonstelling is tijdens openingsuren van het gemeentehuis gratis te bezoeken.

(Bron: gemeente Stadskanaal)

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.