Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

SP stuurt ‘open’ brief aan Treant

Refaja ziekenhuis. (f: R. Wiekenkamp)

STADSKANAAL – De afdeling kindergeneeskunde en verloskunde verdwijnt mogelijk uit Stadskanaal. Dagblad van het Noorden wist vorige week reeds te melden dat de Treant Zorggroep de afdeling verloskunde overweegt te gaan concentreren in het Scheper ziekenhuis in Emmen. Bevallen in de ziekenhuizen van Stadskanaal en Hoogeveen is dan niet meer mogelijk. Alle politieke partijen van de gemeente Stadskanaal staan inmiddels op scherp en willen niet dat dit gaat gebeuren.

Open brief SP

Op de redactie van RTV1 kwam vandaag een open brief aan van de SP Stadskanaal/Emmen en Hoogeveen. De brief (inhoud) is gericht aan het bestuur van de Treant Zorggroep en gaan we hier publiceren:


Geacht bestuur,

Onlangs ontvingen de gemeenteraden een bericht van u inzake Verloskunde. U meldt daarin het volgende: ‘Een van de scenario’s is dat de afdelingen Kindergeneeskunde en Verloskunde geconcentreerd worden op een of meerdere locaties. Treant verwacht dit voorjaar een besluit te nemen over een van de scenario’s.’

Naar onze mening is het opheffen van een afdeling Kindergeneeskunde en Verloskunde een totaal onwenselijk streven. Of u een dergelijke sluiting nu in Hoogeveen, Emmen of in Stadskanaal wilt realiseren. Kostenoverwegingen mogen hierbij niet leidend zijn.

De kwaliteit van de begeleiding van zwangerschappen en geboortes is er bij gebaat:

– Indien de afstand tot een ziekenhuis zo klein mogelijk en de tijd dat men onderweg is zo kort mogelijk is. In geval van onverwachte complicaties is immers spoed veelal geboden.
– Indien er een goede samenwerking en goed contact kan worden georganiseerd van de aanstaande ouders met het ziekenhuis en de daar aanwezige artsen en andere specialisten en met lokale verloskundigen en andere beroepsbeoefenaars. Een anoniem ziekenhuis op afstand werkt dat goede
contact niet in de hand.

De afgelopen tijd kwam naar voren dat er in Nederland met haar over het algemeen goede gezondheidszorg in verhouding met andere landen toch onnodig veel complicaties en sterfgevallen bleken te zijn onder pasgeborenen. Dat bleek te voorkomen bij betere samenwerking en tijdige verwijzing.

Het is ons bekend dat u als regionaal ziekenhuis onder druk staat. Veelal vanwege politieke keuzes met betrekking tot de organisatie van de zorg. De marktwerking staat immers goede en bereikbare zorg dikwijls in de weg. Naar onze mening zou het op uw weg liggen aan te geven waar het precies wringt en zowel bij de politiek in Den Haag als bij zorgverzekeraars en het Zorginstituut duidelijk te maken wat u nodig hebt om de ziekenhuiszorg in Drenthe voor afdelingen Kindergeneeskunde en Verloskunde op een goede manier overeind te houden in de drie ziekenhuizen. Indien dat niet gebeurt verschuilt iedereen zich achter elkaar, worden onjuiste kostenafwegingen leidend en wordt de zorg in de regio Drenthe stap voor stap uitgehold.

In afwachting van uw reactie,

Hoogachtend

namens SP afdelingen Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen,

Evert Idema, Wim Moinat en Jutta van den Oord

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

3 Reacties op “SP stuurt ‘open’ brief aan Treant

 1. je zal maar in de nacht en met gladde wegen naar emmen moeten.
  of je hebt geen vervoer
  en waar eindigd dit

 2. Bizar, deze ontwikkeling. Goede zorg bij bevallingen moet ook in Stadskanaal en Hoogeveen gewaarborgd zijn. Dit is essentieel.

 3. Respect voor SP om de kwaliteit hier in Refaja te willen behouden
  Refaja moet Refaja blijven
  Natuurlijk heb je elkaar nodig ,maar dat kan ook op een andere manier
  Wat ik mis is dat men weer terug moet naar de mensen op de werkvloer
  De positiviteit werkt door op de het verzorgen van je patiënten
  Treant voeld voor mijnaan als een logge organisatie
  Toen ik begon als verpleegkundige waren wij er voor de patiënt en daarbij een organisatie,maar nu is er een organisatie die een zieke mens nodig heeft om te kunnen functioneren
  Door een organisatie die vergeet te luisteren naar mensen die het werk doen en dat zijn de deskundigen die weten waar je over praat en die gewaardeerd moeten worden
  Er wordt veel onrust gecreëerd door nu ook dat Treant alles naar Emmen wil halen
  De omgeving van Stadskanaal willen die veiligheid behouden om dicht bij je ziekenhuis te willen zijn
  Refaja heeft Kinderafdeling en een kraamafdeling nodig
  Zo niet dan zullen er veel mensen kiezen voor een ander ziekenhuis en dat zou heel begrijpelijk zijn
  Dit is mijn mening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.