Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Wethouder Schmaal opent zonnepark Veendam

wethouder Schmaal fietst het zonnepark open, Diederik Apotheker van Astronergy/Chint kijkt mee

VEENDAM – (video) – Donderdag 15 maart heeft wethouder Schmaal van de gemeente Veendam het nieuwe zonnepark in Veendam geopend. Het park heeft een vermogen van 15,5 MW en levert duurzame energie voor 5900 huishoudens.

De nieuwe eigenaar van het park, Astronergy/ Chint Solar heeft het park eind 2016 overgenomen van een lokale ontwikkelaar en is trots dat dit park zo snel gerealiseerd kon worden. De braakliggende vervuilde grond was ongeschikt voor landbouwkundig gebruik en heeft in zonne-energie een nieuw doel gevonden.

Perfecte locatie
De strook van 15 ha ligt in het hart van het industriegebied van Veendam en was lange tijd leeg. Een deel van de grond is door jarenlang industrieel gebruik verontreinigd. Zonne-energie is daarmee een perfecte oplossing.

Het mes snijdt nu aan meerdere kanten. Zo is bij de bouw de grond gesaneerd en wordt genoeg duurzame energie opgewekt voor meer dan 5900 huishoudens. Het zonnepark compenseert tijdens zijn operationele levensduur meer dan 240 kiloton CO2. Tijdens de planprocedure is bovendien geen enkel bezwaar in gediend.

“We zien het zonnepark in Veendam als een mijlpaal en voorbeeldproject voor onze activiteiten de komende jaren in Nederland. We zijn er trots op dat we in dit project zijn gestapt en hebben bijgedragen aan het volledige succes ervan. Mede dankzij een sterke samenwerking en deelname van alle publieke belanghebbenden en ons team. Astronergy/Chint is een pionier in de zonne-energiesector en zet zich volledig in om bij te dragen aan een succesvolle energietransitie in Nederland en de rest van Europa, weg van fossiele brandstoffen en naar een duurzame en schone energietoekomst. ” aldus Diederik Apotheker (Hoofd Business Development Nederland).

Snelle en uitdagende bouw
Het zonnepark in Veendam is in eerste instantie opgestart door Powerfield en overgenomen door Astronergy/Chint in december 2016. Vanaf dat moment werkte Astronergy/Chint actief samen met de gemeente Veendam, de provincie Groningen en andere lokale organisaties. Zo voldoet het park natuurlijk aan alle wettelijke en wettelijke vereisten. Tijdens de eerste helft van 2017 zijn alle technische en financiële voorbereidingen afgerond. Het zonnepark is gebouwd door de gespecialiseerde firma Golbeck Solar. Zij begonnen op 4 september 2017. De bouw verliep met een indrukwekkend tempo om alle 57.288 zonnepanelen te monteren en tegen 29 december te verbinden met het Enexis Veendam-station aan de overkant van het kanaal van de projectlocatie.

“De eindfase van de constructie was behoorlijk uitdagend omdat het slechte weer en de hoeveelheid water op de grond de voortgang dreigden te vertragen en een tijdige verbinding in gevaar zou brengen. Met de uitstekende ondersteuning van de lokale netbeheerder Enexis en alle betrokken partijen in de bouw hebben we uiteindelijk in de laatste dagen van 2017 het park aangesloten en de eerste energie-export gerealiseerd.” Bernd Kipping, hoofd inkoop Astronergy/ Chint Europa.

De volgende stappen van Astronergy/ Chint in Nederland
Astronergy/ Chint blijft actief op de Nederlandse markt en plant nu al de bouw van het volgende zonnepark met 15,2 MW in Andijk in Noord-Holland. De doelstellingen op korte en middellange termijn zijn ambitieus. Het bedrijf dat momenteel een ontwikkelde pijplijn (met uitzondering van Veendam) van 165 MW heeft, werkt aan een vroege ontwikkelingsfase van nog eens 250 MW die in de loop van de komende 2 tot 3 jaar zal worden gebouwd. Daarbij is het de expliciete wens om nauw samen te werken met verschillende gemeenten, provincies en vele andere organisaties zowel privaat als publiek.

Over Astronergy/ Chint
Astronergy Solar is opgericht in 2006 en één van de grootste partijen in de zonne-energiesector met meer dan 4000 werknemers. Astronergy is gespecialiseerd in de productie van kristallijne modules met een productiecapaciteit van 3,2 GWp in verschillende fabrieken over de hele wereld (China, Thailand, Vietnam en Duitsland). Naast productie is Astronergy een toonaangevende wereldwijde downstream-speler die actief is in projectontwikkeling, financiering, realisatie en exploitatie van zonneparken. Astronergy heeft een aanzienlijke staat van dienst opgebouwd van 3,6 GWp voltooide projecten in verschillende regio’s. Ongeveer 2,5 GWp van deze zonne-energieprojecten zijn eigendom van Astronergy. Daarmee is Astronergy een van de grootste onafhankelijke energieproducenten op het gebied van hernieuwbare energie.

Voor de Europese projectontwikkelingsactiviteiten heeft Astronergy in 2016 een ervaren team ingericht. Het projectontwikkelteam is momenteel actief in Nederland, Spanje, Portugal, Duitsland en diverse Oost-Europese landen. In Nederland heeft Astronergy in 2017 een eigen vertegenwoordiging in Amsterdam die nauw samenwerkt met lokale experts. Bloomberg somt Astronergy op als Tier 1-moduleleverancier voor opeenvolgende jaren en Photon Consulting heeft onlangs Astronergy gerangschikt als # 1 speler in de zonne-industrie.

Astronergy’s moedermaatschappij,The Chint Group, is een marktleider in laagspanningsproducten en heeft een sterke positie in de sector Power Transmission & Distribution. Opgericht in 1984, biedt de Chint Group met zijn 30.000+ medewerkers al meer dan dertig jaar miljoenen klanten in 100 landen over de hele wereld betrouwbare en hoogwaardige oplossingen. In 2017 genereerde de Chint Group een totale omzet van ongeveer 9,2 miljard USD.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.