Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Toneelgroep rondom ’t Vloat speelt voor volle zaal

Foto: Gerard Dekens

NIEUWE PEKELA – Rondom T Vloat speelde voor een volle zaal in ontmoetingscentrum de Kiepe te Nieuwe Pekela met het hilarische stuk ‘Ain Drokkie Tied’.

Een drukte van jewelste was het zaterdag, 18 maart, bij het eerste optreden van toneelgroep rondom T Vloat . Tegen kwart over zes waren de eerste gasten al aanwezig om vooral maar vooraan te kunnen zitten. Ruim honderd stoelen waren al snel bezet. Om nog meer mensen een plek te kunnen bieden werd het tweede gedeelte van de grote zaal erbij betrokken.

Om kwart voor acht werd er begonnen met het openingswoord, en werd er even stilgestaan bij de toneelgroep sinds jaren, welke nu weer hun uitvoeringen heeft in Nieuwe Pekela. Na het voorstellen van de leden begon om acht uur het eerste bedrijf.

Zoon Kobus en zijn hulp Truus beten het spits af. Deze klucht speelt zich af in een dorpscafé op het Grunniger platteland en de uitspattingen van pa zorgen er voor dat zijn zoon de kroeg moet gaan runnen. Maar al gauw blijkt dat Kobus hier niet geschikt voor is en Truus de hele boel naar zich toe trekt. Er komen geen klanten meer en de enigste vaste gasten zijn Roef en Jaantje, twee notoire drinkers, die al gauw de lachsalvo’s in ontvangst mochten nemen. Ook de komst van enkele gasten uit het westen van het land zorgen voor doldwaze perikelen. De baas komt af en toe even langs met zijn veel jonger vriendin. Maar dit is geen lang leven beschoren en al gauw wil hij dan ook met hangende pootjes terug komen. Zijn vrouw Graitje toont een beetje medelijden en neemt hem onder sancties terug in huis , maar met een proeftijd. Truus heeft door dat er wat veranderd moet worden en al gauw word het dorpskroegje een hotel restaurant, met alle gevolgen van dien. Het kippenhok word afgebroken om het huis te voorzien van de juiste kamertjes. Mathilde de jonger vriendin van eerst Pa, en van de gast Jack, later van Kobus is zwanger geraakt, en komt ook als gast in het hotel , wat de proeftijd van Pa minder kans van slagen geeft. Maar wil de echte vader nu opstaan, Jaantje stelt voor samen met Roef om het spel wie van de drie te doen en met inmiddels een kan jenever in de borst leid dit tot hilarische tafrelen. De vrouw van jack heeft ook een stiekem liefdesleven en ook haar vriend heeft een kamer in het hotel.

Al met al leidde dit tot grote lachsalvo’s en na het derde bedrijf vielen de spelers van Rondom T Vloat een overweldigend applaus ten deel. De lovende reacties vielen bij de spelers(sters) dan ook in goede aarde. Deze toneelgroep had twee nieuwe spelers op de planken. Eén van de speelsters moest een hernia operatie ondergaan, en nam de souffleuse ( vingerkraber) de rol van Graitje over.  Zoals je mag verwachten van deze toneelgroep was het niet merkbaar. Na slechts drie keer compleet te hebben gerepeteerd werd er toch een goed stuk op de planken gezet. Het is zeker bijzonder dat Rondom T Vloat beschikt over veel jonge speelsters.

Na een dankwoord aan het publiek, de spelers en medewerkers van de groep werd er nog wat extra aandacht gelegd op het feit dat Andrea Weits de zaakjes prima op orde heeft in de Kiepe. Het was er behaaglijk warm en iedereen kwam aan zijn trekken. Er zijn periodes geweest dat dit wel eens anders was.

Voor diegene die het hebben gemist: op 24 maart is er een tweede uitvoering van Rondom T Vloat in de Kiepe . Het begint om kwart voor acht.

Ingezonden door Meindert Koning
Foto: Gerard Dekens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.