Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Lezing over Kunstkring De Ploeg in SHC

STADSKANAAL – Op zondag 25 maart zal kunsthistorica Jikke van der Spek uit Wildervank een lezing houden in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal over Kunstkring De Ploeg.

Honderd jaar geleden, in 1918, wordt in Groningen kunstkring De Ploeg opgericht. Een aantal jonge kunstenaars, waaronder Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra, bundelt de krachten, om het Groninger kunstlandschap eens flink om te ploegen, vandaar de naam. Al snel sluiten anderen zich aan, zoals H.N. Werkman, Jan Jordens en Jan van der Zee. De vernieuwingsdrang breekt in Groningen pas echt goed door nadat Jan Wiegers tijdens een gezondheidskuur in Davos bevriend raakt met de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner. Terug in Groningen raken zijn Ploegcollega’s gegrepen door de nieuwe vormen, kleuren en technieken die hij introduceert. Het inspireert tot het ontstaan van het opzienbarende Groninger expressionisme. In landschappen, portretten en stadsbeelden vlamt de nieuwe schilderkunst op. In de grafiek ontstaan etsen ‘als een bom’, zoals Johan Dijkstra het beschreef. En naast het expressionisme bloeit ook de abstracte kunst op met Wobbe Alkema, H.N. Werkman en Jan van der Zee.

Het Groninger Museum richt dit jaar van 26 mei tot 4 november met een omvangrijke expositie de aandacht op de hoogtijdagen van De Ploeg, de jaren 1918-1928. In deze lezing loopt Jikke van der Spek, co-conservator van de tentoonstelling, hier alvast op vooruit.

De lezing begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 4,00 (donateurs van het SHC € 2,50 op vertoon van de pas). Voor meer informatie en reserveren: tel. 0599-612649 (tijdens kantooruren) of info@streekhistorischcentrum.nl.

Bij de foto:  Jan Wiegers, Music Hall, 1921 – 1959, was/olieverf op doek, 100 x 82,5 cm, Groninger Museum verworven met steun van de BankGiro Loterij

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.