Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Landelijke staking werknemers woningcorporaties

Lefier Stadskanaal (F: J. Westerhof, RTV1)

UTRECHT – Duizenden corporatiemedewerkers uit heel Nederland komen op dinsdag 27 maart bijeen in de Jaarbeurs in Utrecht. Ze staken tegen de slechte voorstellen van werkgeversorganisatie Aedes voor een nieuwe cao. FNV en CNV rekenden op zo’n 1.500 mensen. Inmiddels staat de teller al op bijna het dubbele. Het gereserveerde Beatrixtheater bleek veel te klein.

Mensen zijn het zat
Janneke Waage, eerste onderhandelaar FNV: ‘Het huis is nu ook letterlijk te klein! De corporatiemedewerkers zijn het gebrek aan waardering van Aedes ongelofelijk zat. De werkgevers vinden dat ze de mensen een afdoende totaalpakket bieden. De medewerkers ervaren dat heel anders. Aedes betekent: ‘huis met vele kamers’. Vooralsnog voelen de medewerkers zich in dit cao-pakket totaal niet thuis.’

Vette streep
Robbim Heins, bestuurder CNV Vakmensen, voegt daaraan toe: ‘Corporatiewerknemers komen nu massaal in actie. Dat is echt heel bijzonder in deze branche! De mensen zijn namelijk heel loyaal naar huurders. Er moet heel wat aan de hand zijn, willen mensen het werk neerleggen. En dat is er! Het punt is bereikt dat er echt wat moet gebeuren. Met deze stakingsdag zetten de corporatiemensen een vette streep.’

Eisen
De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn onlangs stukgelopen op de halsstarrige houding van werkgevers, verenigd in Aedes. Bonden en corporatiemedewerkers eisen een loonsverhoging van 2% over 2017 en in totaal 3,5% over 2018. Daarnaast moeten van FNV en CNV de werkgevers veel meer maatregelen nemen om de werkdruk van medewerkers te verlagen. Ook hebben de vakbonden een generatiepact-regeling voorgesteld. Daarbij kunnen oudere werknemers minder gaan werken ten gunste van jonge, nieuwe collega’s.

Werkgevers bieden medewerkers over 2017 helemaal geen loonsverhoging en over 2018 slechts 1,5% structureel. Dat is onder inflatie en leidt tot koopkrachtverlies. Ze willen werknemers die nieuw zijn in de sector een veel lager loon geven dan de mensen die er nu al werken. Tegelijkertijd willen ze de loonschalen van managers juist flink verhogen. De cao Woondiensten geldt voor ongeveer 25.000 corporatiemedewerkers.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

1 Reactie op “Landelijke staking werknemers woningcorporaties

  1. Jan Appeldorn.

    En dan te bedenken dat de lage loonschalen gemiddeld €360,- / mnd minder krijgen en de hogere schalen €600,- / mnd erbij. Om er nog maar van te zwijgen dat de Directeur-bestuurders niet eens in de schalen passen !!!! Hoezo ongelijkheid……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.