Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Koninklijke onderscheiding wethouder Frits Alberts

Wethouder Frits Alberts Borger-Odoorn

EXLOO – Op dinsdag 27 maart vond in het gemeentehuis in Exloo de bijzondere raadsvergadering plaats, waarin afscheid genomen werd van de raadsleden, die na de gemeenteraadsverkiezingen niet meer terugkeren in de raad. Tijdens deze bijeenkomst ontving wethouder Frits Alberts uit handen van burgemeester Jan Seton een Koninklijke onderscheiding. De heer Alberts is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Alberts maakte voor de verkiezingen al bekend niet te zullen terugkeren als gemeentebestuurder.

Historie

Frits Alberts is in de voormalige gemeente Odoorn 5 jaar – tot aan de gemeentelijke herindeling – raadslid geweest voor de CDA-fractie. In 1993 volgde hij mevrouw A. Smit-Schoenmaker op in de gemeenteraad. Na de gemeentelijke herindeling in 1998 kwam de heer Alberts wederom als raadslid voor de CDA-fractie terug in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Borger-Odoorn. Hij is tot aan de gemeenteraadsverkiezingen en de invoering van het dualisme in 2002 in totaal 8,5 jaar raadslid geweest.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 werd de heer Alberts gekozen als CDA-wethouder voor de gemeente Borger-Odoorn. In zijn functie als wethouder heeft hij zich bovenmatig ingezet voor een aantal specifieke onderwerpen. Hij had o.a. Sociale Zaken en Sport in zijn portefeuille. Vanuit deze portefeuilles heeft de heer Alberts zich niet alleen ingezet voor de eigen gemeente, maar heeft hij zijn bevindingen, kennis en ervaringen ook op regionaal en zelfs op nationaal niveau gedeeld. Voorbeelden hiervan zijn o.a. het Jeugdsportfonds, het Publiek Vervoer en niet te vergeten de decentralisatie van het Sociaal Domein. Met het door de gemeente BorgerOdoorn ontwikkelde ‘Regenboogmodel’ is de wethouder regelmatig gevraagd om te komen spreken bij bijeenkomsten in het hele land.

Op 1 juni 2012 heeft de heer Alberts de functie als voorzitter van het Jeugdsportfonds Drenthe overgenomen en dit tegelijkertijd gecombineerd met het voorzitterschap van het Jeugdcultuurfonds Drenthe. De heer Alberts was als wethouder van Borger-Odoorn al een fervent voorstander van de inzet van het Jeugdsportfonds, zodat kinderen in armoede, al in hun kindertijd, met hun leeftijdsgenootjes, mee kunnen doen met sport- en cultuur-activiteiten. Het was dan ook op initiatief van de heer Alberts dat per 1 juni 2012 in navolging van het Jeugdsportfonds ook een Jeugdcultuurfonds Drenthe is opgericht. Als voorzitter van beide Drentse fondsen heeft hij er voor gezorgd dat er sprake is van een nauwe samenwerking tussen beide fondsen. Ook heeft hij er voor kunnen zorgen dat er een breed draagvlak is bij de Drentse gemeenten om beide fondsen in te zetten om kinderen in armoede de kans te geven hun talenten te ontdekken en ontwikkelen en om succes/iets positiefs te laten ervaren. Dat beide fondsen een meer dan gemiddeld aantal kinderen hebben kunnen helpen is zeker ook de verdienste van de heer Alberts.

Het Publiek Vervoer Groningen Drenthe is een initiatief tot samenwerking tussen alle overheden, Reizigers-platforms en andere belangengroepen en de vervoersbedrijven in de taxiwereld en het Openbaar Vervoer in beide provincies. Mede door de inzet van de heer Alberts is dit initiatief in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een concrete samenwerking, waarin met name de belangen van inwoners met een extra vervoer-behoefte worden behartigd. De persoonlijke visie van de heer Alberts, vertaald in acties binnen zijn brede netwerk en lange ervaring, zorgden er voor dat zowel in de Drentse en de Groningse samenleving de handen ineen werden geslagen.

Naast de functies die voortvloeien uit zijn functie is de heer Alberts ook bijna 10 jaar (2006-2016) bestuurslid geweest van de Bestuurdersvereniging CDA. Het bestuur heeft zijn inbreng in het bestuur zeer gewaardeerd. De heer Alberts heeft heel veel gedaan voor de BSV in Drenthe, één van de meest actieve BSV-afdelingen van het land die met regelmaat goed bezochte inhoudelijke bijeenkomsten organiseert over onderwerpen die ertoe doen.

En ook is hij tot 2015 bestuurslid geweest van de Stichting Tuinbouw Emmen. De heer Alberts heeft zich jarenlang ingezet om een goed tuinbouwcentrum in de gemeente Emmen te ontwikkelen en te promoten.

Eind 2016 is de heer Alberts genomineerd (3 genomineerden) voor Drents Politicus van het jaar 2016. Hij won deze niet, maar ontving wél de publieksprijs! En in 2017 is hij door het Vakblad Binnenlands Bestuur genomineerd (3 genomineerden) voor Beste Bestuurder Kleine Gemeente 2016.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.