Direct naar de inhoud.

Onbegrip over sluiting AZC Musselkanaal

  • door:
  • op:
Foto: COA.nl

MUSSELKANAAL – Reacties op de aankondiging van het COA dat het asielzoekerscentrum in Musselkanaal dit jaar gaat sluiten van wethouder Boen namens de gemeente en Ben Schomaker van Dorpsbelangen Musselkanaal

Overvallen

Wethouder Boen: “Vanochtend is de gemeente Stadskanaal overvallen met het nieuws dat het COA het Asielzoekerscentrum in Musselkanaal gaat sluiten. Deze locatie is een van de 11 locaties die al dit jaar dicht gaat. We zijn onaangenaam verrast over dit besluit van het COA. We snappen dat een lagere, in- en uitstroom van asielzoekers gevolgen heeft voor de opvangcapaciteit. De keerzijde van deze beslissing maakt dit besluit echter heel zwaar. In de eerste plaats voor de medewerkers van de asielopvanglocatie in Musselkanaal. Maar zeker ook voor de 400 inwoners in de opvang, want met de sluiting verhuizen deze inwoners uit onze gemeente. Ook de middenstand gaat de sluiting voelen. Tot slot is dit ook slecht nieuws voor de vele betrokken vrijwilligers bij dit centrum en haar inwoners uit onze gemeente. Het COA heeft ons niet meegenomen in de besluitvorming. De effecten van dit besluit zijn, zoals aangegeven, groot en de korte termijn waarop er wordt gesloten maakt het extra schrijnend. We gaan de komende tijd met het COA in gesprek over de gevolgen van dit vertrek.

Doodzonde

Ben Schomaker, voorzitter Dorpsbelangen Musselkanaal: ”Het bericht dat het Asielzoekerscentrum Musselkanaal gaat sluiten heeft ons overvallen. Ik moest het uit de krant vernemen. Zoals het COA hiermee omgaat is niet te begrijpen, dit hadden ze beter moeten communiceren naar alle partijen. Sluiting van het AZC is doodzonde voor Musselkanaal! Dat is ook het geluid dat ik vandaag overal om me heen heb gehoord. Allereerst omdat er werkgelegenheid verloren gaat en ook onze plaatselijke ondernemers zullen dit in hun omzet gaan merken. Maar het gaat om zoveel meer. Dit centrum is zo’n 25 jaar geleden geopend, als een van de eersten in de regio. Vanaf het begin zijn de bewoners opgenomen in de gemeenschap. Waar je in andere plaatsen nog wel eens problemen hoorde, is daarvan in Musselkanaal nooit sprake geweest. Integendeel. Hiervoor zetten ook veel vrijwilligers zich in om de asielzoekers te laten integreren. Een mooi voorbeeld hierin is het Work-out team. De asielopvanglocatie en haar bewoners is een verrijking voor Musselkanaal”.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal