Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Mosterd van Groninger biologisch zwart mosterdzaad

Staghouwer (links) en de Groninger biologisch mosterdfabrikanten bij elkaar 

GRONINGEN – Woensdag 28 maart heeft gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen het eerste potje mosterd in ontvangst genomen van op Groninger bodem geteeld biologisch zwart mosterdzaad.

Twee mosterdfabrikanten (Abrahams Mosterdmakerij en Marne Mosterd) en twee akkerbouwers (Edens en Havenga/Landgoud) werken samen in het project ‘Proeftuin zwarte mosterd van Groninger bodem’ om de teelt van Groninger mosterdzaad en productie van Groninger mosterd weer bij elkaar te brengen. Hero Havenga de Poel van biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud: “Het klinkt zo simpel, maar al decennialang was het niet meer zo logisch. De teelt van mosterdzaad is in Nederland bijna verdrongen door granen, maïs, suikerbieten en aardappelen. Ook is het voor boeren een ‘risicovol’ gewas omdat het lastig is te oogsten door de fragiele kafjes. ”

Proef

Voorjaar 2017 is de proef gestart om mosterd van Groninger bodem te ontwikkelen. Dat gebeurde met het inzaaien van de eerste percelen met zwart mosterdzaad. In het najaar is het mosterdzaad geoogst. Wendy Boonstra van Abrahams Mosterdmakerij: “Door de korte lijn tussen boer en mosterdmakerij is er veel aandacht voor de teelt van het product, waardoor de mosterdmaker een uitstekende grondstof krijgt voor de mosterd. Het biologische zwarte mosterdzaad geeft de mosterd een intens pittige smaak.”

De provincie Groningen zet in om de landbouwsector verder te verduurzamen, met oog voor, natuur, landschap, het vergroten van de biodiversiteit en dierenwelzijn. Biologische landbouw is voor gedeputeerde Henk Staghouwer hierin een belangrijke pijler. “Door de samenwerking tussen boer en producent wordt in deze proeftuin van elkaar geleerd, met als doel om kennis over de teelt en de verwerking van zwarte mosterd te vergroten. De provincie Groningen kent een rijke mosterdhistorie en is ook nu nog groot mosterdproducent met twee mosterdfabrieken. Dit project laat deze historie weer bloeien.

De lokale verwerking van mosterd terughalen naar onze provincie biedt bovendien kansen voor de Groningse arbeidsmarkt. En daarnaast is het geel bloeiende gewas ook erg mooi om te zien, dus geeft het een positieve impuls aan het landschap!”

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.