Direct naar de inhoud.

Freddie Pranger Memorial steeds groter

STADSKANAAL – De bekende Friese voetbaltrainer Foppe de Haan en FC Emmen zijn toegetreden tot het comité van aanbeveling van het internationaal G-Voetbaltoernooi van SJS: de Freddie Pranger Memorial. Zowel Foppe de Haan als ook spelers van FC Emmen zullen aanwezig zijn tijdens de achtste editie van het toernooi dat wordt gehouden op zaterdag 1 september op het terrein van SJS aan de Julianastraat in Stadskanaal. Het evenement trekt jaarlijks honderden voetballers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Naast veel teams uit het noorden en Duitsland verwacht de organisatie dit jaar ook deelnemers uit België en Zuid-Limburg.

Foppe de Haan

Een van de ondersteuners van de Freddie Pranger Memorial is het Foppe Fonds van Foppe de Haan. De populaire trainer zegde van harte zijn medewerking toe om lid te worden van het comité van aanbeveling en om op 1 september de prijzen te komen uitreiken. Zijn fonds zet zich in voor kinderen voor wie sporten of spelen niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat hun ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten. Door te sporten of te spelen krijgen kinderen energie en levenslust. Door het geven van een bijdrage kan het Foppe Fonds ervoor zorgen dat een kind weer straalt en plezier heeft. Zelfs als het allemaal even niet gemakkelijk is: een kind hoort te spelen!

FC Emmen

Betaald voetbalorganisatie FC Emmen heeft het toernooi omarmd in het kader van Naoberschap United, het project waarmee FC Emmen haar maatschappelijke verantwoordelijkheid tot uitdrukking brengt. Zo vaardigt de club uit Emmen onder meer spelers af naar het toernooi waar ze ondermeer bij zullen dragen aan de centrale warming-up en het jeugdprogramma en stelt de Drentse profclub, die al enige tijd nadrukkelijk aan de deuren van de eredivisie rammelt, mooie prijzen beschikbaar. SJS zal zich op haar beurt inzetten om middels het toernooi de doelstellingen van Naoberschap United uit te dragen. Met Naoberschap United wil FC Emmen activeren, verbinden en aanjagen. Maar het wil ook het bedrijfsleven de mogelijkheid geven om aan maatschappelijk verantwoord ondernemen te doen. Bedrijven die zich aansluiten bij Naoberschap United ontvangen een certificaat waarmee kan worden aangetoond dat zij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doen. Daarnaast heeft het bedrijfsleven dat aansluit bij Naoberschap United, ook nog een aantal behoorlijke fiscale voordelen. Dat komt omdat Naoberschap United de ANBI-status heeft toegewezen gekregen.

Nu ook Belgische deelname met hulp van fondsen

Naast tal van verenigingen uit de drie noordelijke provincies en Duitsland hebben zich voor dit jaar ook een aantal Belgische teams en een team uit Zuid-Limburg gemeld. Teams van verder weg krijgen vanaf dit jaar overnachting aangeboden. Naar verwachting zullen er rond de vijftig G-Voetballers en hun begeleiders een heel weekend verblijven in het Pagecentrum in Stadskanaal. Hoewel deze nieuwe stap in de ontwikkeling van de Freddie Pranger Memorial een behoorlijke greep in de kas vraagt, is het toch gelukt om de begroting rond te krijgen. Dit is mogelijk geworden doordat diverse fondsen, waaronder twee nieuwe, het toernooi ondersteunen. Als van ouds dragen de Stichting Wildervankfonds, het Fonds verstandelijke gehandicapten, het Fonds Gehandicaptensport, het Sinnige fonds en de gemeente Stadskanaal in de kosten bij. Het Foppe Fonds doet net als vorig ook weer mee. Nieuw zijn de stichting SET uit Stadskanaal en de Dirk Kuytfoundation.

Spannend

Hoewel er elk jaar tevredenheid heerst over het rond krijgen van de begroting is er ook veel zorg. Het duurt altijd even voordat alle fondsen die benaderd worden hun toezegging doen. Pas dan kunnen financiële verplichtingen worden aangegaan. Dat staat vaak op gespannen voet met de organisatietijd die nodig is om alles te regelen. Daarom heeft SJS een verzoek gericht aan de gemeente Stadskanaal voor een meerjarige subsidie, zodat al in een vroeg stadium belangrijke afspraken gemaakt kunnen worden. De gemeente heeft het verzoek in beraad. SJS wacht in spanning af wat het antwoord zal zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-