Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nationale dodenherdenking 2018

BORGER-ODOORN – De dodenherdenking vindt plaats op vrijdag 4 mei aanstaande.
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. (tekst van officieel memorandum van het Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Jaarthema

Ieder jaar nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een auteur uit om op basis van het meerjarenthema Geef vrijheid door de jaarthematekst te schrijven. Zo wordt ieder jaar een verdiepende tekst aangeboden, die gebruikt kan worden om het thema een ander accent mee te geven dan voorgaande jaren. Verzet staat in 2018 centraal in herdenkingen, vieringen, musea en educatie. Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt. 2018 is het Jaar van Verzet. Dit jaar heeft NIOD-directeur Frank van Vree de jaarthematekst geschreven: Verzet als vo orbeeld .

Stilte

De organisatoren van de herdenkingen in onze gemeente verzoeken iedereen vriendelijk om tijdens de dodenherdenking in de buurt van de herdenkingsmonumenten stilte in acht te nemen.

Vlaggen

Vanaf ’s avonds 18.00 uur hangt bij alle openbare gebouwen de Nederlandse vlag, zonder wimpel, halfstok. De vlag wordt na de twee minuten stilte niet meer gehesen. Voor zonsondergang (ongeveer 21.10 uur) moet de vlag zijn binnengehaald. Op zaterdag 5 mei mag u vlaggen van zonsopgang tot zonsondergang.

Herdenking in de gemeente Borger-Odoorn

In de gemeente Borger-Odoorn vindt de dodenherdenking op vrijdag 4 mei in 7 dorpen plaats, te weten in Borger, Exloo, Nieuw-Buinen, Odoorn, Valthe/Klijndijk, Valthermond en 2e Exloërmond.

Herdenking Borger

In de Goede Herderkerk, Hoofdstraat 11 in Borger vindt om 19.00 uur een korte herdenkingsbijeenkomst plaats met een algemeen karakter. Aan deze bijeenkomst wordt meegewerkt door leerlingen van de basisscholen in Borger, de heren T. Troelstra (trompettist), H. de Muinck (organist) en de heer H. Hansma. Daarna is er een stille tocht langs de plek van de monumenten aan de Torenlaan en het herinneringsteken aan de Hunebedstraat voor afgevoerde en niet teruggekeerde Joodse inwoners. De stille tocht start om precies 19.45 uur op het plein aan de Brinkstraat, achter de Goede Herderkerk. De gemeente Borger-Odoorn wordt vertegenwoordigd door de raadsleden mevrouw A. Huijing en mevrouw M. Schoevers. Bij de plaats van de monumenten aan de Torenlaan worden bloemen gelegd door leerlingen van de basisscholen in Borger. Mevrouw D. Veldkamp-Stel en raadslid A. Huijing leggen gezamenlijk een krans namens het Bevrijdingscomité voormalige gemeente Borger en het gemeentebestuur.

Daarna worden er bloemen gelegd door de overige aanwezigen. Na de bijeenkomst aan de Torenlaan wordt, ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers, door de heer L. Wanders en raadslid M. Schoevers namens het Bevrijdingscomité voormalige gemeente Borger en het gemeentebestuur een krans gelegd bij het Joods herinneringsteken aan de Hunebedstraat. Het Joodse herinneringsteken is geadopteerd door de leerlingen en leerkrachten van het Esdal College in Borger. Leerlingen van het Esdal College leggen een bloemstuk bij dit herinneringsteken.

Herdenking Exloo

Op 11 januari 1944 stortte in de Staatsbossen bij Exloo een Amerikaanse B-24 bommenwerper neer. Op de plaats waar het vliegtuig neerstortte en de bemanning omkwam, werd in 1990 een monument onthuld. Er wordt er een stille tocht gehouden vanaf het gemeentehuis naar het monument in het bos. De stoet vertrekt tussen 19.30 en 19.40 uur. De gemeente Borger-Odoorn wordt vertegenwoordigd door de raadsleden de heer N. Wind en mevrouw A. de Groot. Na de herdenkingsplechtigheid worden het Amerikaanse en Nederlandse volkslied ten gehore gebracht. Aansluitend houdt raadslid Wind een korte toespraak en dragen enkele schoolkinderen een gedicht voor. Raadslid De Groot en een leerling van de obs De Zweng leggen gezamenlijk een krans namens de gemeente. Vertegenwoordigers van de Stichting Exloo Vooruit leggen vervolgens samen met leerlingen van de basisschool kransen namens de Amerikaanse familieleden en de bevolking van Exloo. Hierna kunnen er door de aanwezigen bloemen worden gelegd. Ter afsluiting is er koraalmuziek.

Herdenking Nieuw-Buinen

In Nieuw-Buinen wordt van 19.15 tot 19.45 uur een korte algemene herdenkingsbijeenkomst gehouden in de PKN-kerk, aan de Kerklaan. De leerlingen van de Nieuw-Buiner scholen zullen aan deze bijeenkomst hun medewerking verlenen. Na de herdenkingsbijeenkomst start er om 19.50 uur vanaf het Tussendiep een stille tocht naar het monument aan de Kerklaan. Bij het monument wordt een krans gelegd door leerlingen van obs De Poolster. Deze school heeft het monument geadopteerd. Voorts leggen leerlingen van de basisscholen van Nieuw-Buinen bloemen bij het monument. Het gemeentebestuur wordt vertegenwoordigd door de raadsleden mevrouw M. Pathuis, de heer E. Braam en de heer R. Reinds. Namens het Bevrijdingscomité voormalige gemeente Borger en de gemeente Borger-Odoorn leggen de heer G. Haandrikman en raadslid Braam gezamenlijk een krans.

Herdenking Odoorn

In Odoorn wordt een stille tocht gehouden ter herdenking van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De stoet vertrekt om 19.30 uur vanaf de aula aan de Schaapstreek in Odoorn. Route: achterlangs naar de begraafplaats waar bij de graven van Johannes Schoenmaker en Albertus Zefat bloemen gelegd kunnen worden. Daarna de Borgerderweg oversteken, vervolgens via de Andries Diepenbrugweg naar het monument op De Boshof. Bij het monument zullen de aanwezigen geïnformeerd worden over het verdere verloop van het programma. Om acht uur wordt Taptoe ten gehore gebracht, daarna wordt er 2 minuten stilte in acht genomen. Na de herdenkingsplechtigheid bij het monument wordt er namens het gemeentebestuur door wethouder F. Buijtelaar en raadslid mevrouw J. Hofsteenge gezamenlijk een krans gelegd. Vervolgens leggen bestuursleden van de Vereniging voor Dorpsbelangen Odoorn bloemen. Hierna kunnen alle andere aanwezigen bloemen leggen. Om 20.15 uur is er een korte bijeenkomst in de Nederlands Hervormde kerk, waar mevrouw H. Westerik een herdenkingswoord zal uitspreken. De bijeenkomst wordt afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.

Herdenking Valthe-Klijndijk

Ook dit jaar organiseert het Vier Mei Comité Valthe-Klijndijk weer een stille tocht naar het monument bij het voormalige Onderduikershol in het Valtherbos. Om 19.30 uur dient men zich te verzamelen bij het sportveld Duurshof in Valthe. De stoet vertrekt om 19.35 uur. Namens het gemeentebestuur zullen wethouder F. Alberts en raadslid mevrouw A. de Roo aanwezig zijn. Bij het herdenkingsmonument zal een kort herdenkingsmoment plaats vinden. Wethouder Alberts zal een korte toespraak houden en samen met raadslid De Roo namens het gemeentebestuur een krans bij het monument leggen.

Op dinsdag 24 april hebben de kinderen van de groepen 7 en 8 van OBS de Linderakkers een bezoek gebracht aan het Herinneringskamp Westerbork en op donderdag 26 april ’s ochtends hebben de kinderen het Onderduikershol bezocht. In het kader van Adopteer een Monument heeft groep 8 van de basisschool het monument overgedragen aan groep 7 en werden er bloemen gelegd.

Herdenking Valthermond

De herdenking in Valthermond begint om 19.15 uur met een ontvangst van alle belangstellenden bij OBS De Aanloop aan de Wilhelminalaan. Om 19.20 uur start de stille tocht naar het monument aan de Vrijheidslaan. Namens het gemeentebestuur zullen wethouder A. Trip en raadsleden H. Greven en R. Tuin aanwezig zijn. Wethouder Trip zal namens de gemeente een korte toespraak houden. Verder zullen de kinderen van de basisscholen De Aanloop en de Rehoboth hun bijdrage leveren. De muzikale medewerking zal worden verleend door SDG Juliana, mevrouw J. Kamps, de heer J.H. Niemeijer en de heer H. Kleine. Na de twee minuten stilte zal raadslid Greven namens de gemeente Borger-Odoorn een krans leggen. Na de kranslegging is er gelegenheid voor iedereen om bloemen te leggen bij het monument.

Herdenking 2e Exloërmond

Dit jaar wordt ook in 2e Exloërmond een herdenking gehouden, waarbij speciaal gedacht zal worden aan Boleslaw Stachon, een Poolse militair die in 1e Exloërmond is gesneuveld. Tussen 19.00 uur en 19.15 uur verzamelen we bij ‘Odeon Cultuurhuis’ aan het Zuiderdiep 123 in 2e Exloërmond. Bij ‘Odeon’ kan iedereen een anjer meenemen naar het kerkhof. De stille tocht vertrekt om 19.20 uur naar het kerkhof aan het Noorderdiep/Kerkhoflaan, waar bij de Stilteruimte de herdenking wordt gehouden. Burgemeester Seton zal namens het gemeentebestuur een korte toespraak houden. Vervolgens zullen een burgervertegenwoor-diger en 3 kinderen van de beide basisscholen uit 2e Exloërmond spreken. Kort voor 20.00 uur zal de Last Post worden geblazen. Na de 2 minuten stilte zingen wordt gezamenlijk het Wilhelmus gezongen. Hierna wordt een krans gelegd door de raadsleden H. Bolk en I. Hofstede en door de kinderen en de burgervertegenwoordiger. Aansluitend kunnen de overige aanwezigen hun bloemen neerleggen. Na de herdenking is gelegenheid om bij “Odeon” nog na te praten en iets te drinken.

(ingezonden gemeente Borger-Odoorn)

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.