Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Oplevering Mozaïek Mercurius

STADSKANAAL – Op donderdag 17 mei wordt het gerestaureerde trappenhuis met het Mozaïek Mercurius van Johan Dijkstra op het voormalig Philipsterrein te Stadskanaal opgeleverd. Deze oplevering is voor genodigden.

Dit mozaïek is ontworpen in 1960 door Johan Dijkstra, medeoprichter van de Groninger Kunstkring De Ploeg.
De Ploeg viert dit jaar haar 100-jarig bestaan met vele activiteiten.

Het mozaïek is gemaakt van geglazuurde gekleurde baksteen en gemetseld aan een trappenhuis van de beeldbuizenfabriek van Philips Stadskanaal.

De beeldbuizenfabriek is gesloopt en ook het trappenhuis zou onder de slopershamer vallen. Maar het zou eeuwig zonde zijn om zo’n bijzonder en mooi kunstwerk te vernietigen. Een werkgroep heeft ervoor gezorgd dat het trappenhuis gebleven is en volledig gerestaureerd.

Dit trappenhuis zal een toeristisch informatiepunt worden: er is informatie over Johan Dijkstra, de Ploeg, Philips Stadskanaal, alle musea in de omgeving en ook over het huidig Business Park Mercurius en het (nog in aanbouw zijnde) zonnepark. Bovenin heeft men een prachtig uitzicht op de omgeving. Het mozaïek wordt door LED verlichting uitgelicht en ook in het trappenhuis is er een veelkleurige LED verlichting die zorgt voor mooie effecten.

In 2019 zal het definitief opengesteld worden voor publiek. Dit jaar wordt er nog gewerkt op het terrein en ook is de energievoorziening nog niet aangelegd. De verlichting zal daarom pas in 2019 operationeel zijn.

Wegens deze werkzaamheden is het terrein in verband met veiligheid niet toegankelijk. Echter: op enkele zaterdagmiddagen kunnen een beperkt aantal mensen onder begeleiding het trappenhuis bezoeken. Dit wordt bekend gemaakt op de website van Museum Philips Stadskanaal en daar kan men lezen hoe zich op te geven voor deelname. Kijk op: www.museumphilipsstadskanaal.nl

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.