Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Eerste lokale tropische dagen op komst

.

WEERONLINE – Na het onweersachtige weer van afgelopen dagen schakelt de zomer dit weekend door naar een hogere versnelling. Mogelijk komt het lokaal zelfs tot een hittegolf.

Zaterdag wordt het in Brabant en Limburg plaatselijk 30 graden en ook zondag, maandag en dinsdag flirt het kwik met de tropische grens van 30 graden. Het belooft niet alleen heet te worden, ook de zon schijnt volop en het blijft droog.

Zaterdag kan de eerste tropische dag van het jaar worden genoteerd. In Limburg en het oosten van Brabant kan het 30 graden worden. Ook in de rest van het zuiden, zuidoosten en oosten komen de maxima rond 29 graden uit. Elders wijzen de thermometers een zomerse 26-29 graden aan. Er staat een overwegend matige oostenwind. Daardoor is de kans op zeewind klein en is het ook aan de stranden lekker. Wel is het zeewater nog behoorlijk koud. De zeewatertemperatuur bedraagt op dit moment 13-15 graden.

Zondag wordt het nagenoeg even warm met maxima die in het zuidoosten rond 30 graden uitkomen. Ook in de Randstad, het midden en oosten is het genieten geblazen voor de warmteliefhebber. Het wordt daar 27-29 graden. In de noordelijke provincies is het 25-27 graden. Op de Wadden is het een paar graden koeler door een verfrissende oosten- tot noordoostenwind. Het is feest voor de zonaanbidder, want de zon schijnt in het hele land uitbundig. De dagen daarna blijft het met 25-30 graden zeer warm. Wel neemt de kans op een lokale onweersbui weer toe, als eerste in het zuiden van het land.

Kans op uitzonderlijke hittegolf in zuiden en oosten
De kans dat tot een hittegolf komt is op dit moment 20%. Voor een hittegolf zijn vijf achtereenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger nodig, waarvan het op drie dagen warmer is dan 30 graden.

Hittegolven in mei zijn uitzonderlijk. Slechts vier keer werd in mei ergens in Nederland een hittegolf behaald, namelijk in 1922, 1947, 1976 en 1998. De Bilt noteerde slechts één hittegolf in mei, in 1922. De vroegste regionale hittegolf werd gemeten in 1976. Toen kwam het tussen 6 en 10 mei tot een hittegolf in Deelen, Soesterberg, Volkel en Gemert.

Ook vorig jaar eindigde mei uitzonderlijk warm en werd bijna een regionale hittegolf behaald. Op weerstation Arcen bijvoorbeeld kwamen de maxima van 26 tot en met 31 mei boven 25 graden uit. Op 27 en 29 mei was het tropisch met respectievelijk 31,3 en 33,2 graden.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.