Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

De Eeuw van mijn Ubbo

MUSSELKANAAL – Stichting De Eeuw van mijn Ubbo staat stil bij honderd jaar middelbaar onderwijs in de Drents-Groningse Veenkoloniën en de Kanaalstreek. Op www.deeeuw.nl wordt dit archief weergegeven in een aantrekkelijke tijdlijn en in 2019 volgt er een rondreizende tentoonstelling.

Hoe droeg een Haagse familie bijvoorbeeld bij aan het onderwijs in Musselkanaal?

Toen de familie Klein Haneveld in 1950 vanuit Den Haag verhuisde naar Musselkanaal, had dat een goede reden. Het grootste gedeelte van het bijzonder onderwijs richtte zich namelijk op de gereformeerde leer. Omdat de familie was aangesloten bij het kerkgenootschap ‘Vergadering van Gelovigen’, was dit voor vader Klein Haneveld aanleiding om zijn eigen school te stichten.
Persoonlijke ontwikkeling boven leerlingenaantal

Het volgen van onderwijs na de lagere school werd in de loop van de jaren ’50 steeds vanzelfsprekender. Tegelijk werden er in de regio meerdere ulo’s opgericht, wat de concurrentie voor vader Klein Haneveld vergrootte.

Toch liet de scholenstichter altijd het belang van de individuele scholier gaan boven zijn leerlingenaantal: de vader speelde een bijzondere rol in de onderwijskeuze van de leerlingen. Hij adviseerde in de juiste keuze, zelfs als dat betekende dat een leerling naar de hbs ging. Mogelijk had dit te maken met zijn jeugd: net als zijn zeven broertjes en zusjes mocht hij naar het lyceum, het gymnasium en verder studeren.

Tijdreizen in de regio
Heeft u zelf verhalen die u wilt delen met de stichting? Neem dan contact op met Germa Greving via germa@deeeuw.nl. Wilt u meer lezen over de ontwikkelingen na de sobere jaren ’50 of bijzondere ontwikkelingen in de omliggende plaatsen, dan kunt u kijken op www.deeeuw.nl.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.