Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Lefier: huurverlaging afhankelijk van kwaliteit woning

Lefier – (Archief foto: J. Westerhof, RTV1)

STADSKANAAL – 9.500 huurders van sociale huurwoningen van Lefier krijgen per 1 september een huurverlaging. Dit is het resultaat van het nieuwe huurbeleid van Lefier, waarbij de verhouding tussen prijs en kwaliteit beter met elkaar in evenwicht zijn. De huurprijzen van de overige sociale huurwoningen gaan omhoog met maximaal het toegestane percentage van 3,9%. Met dit huurbeleid wil Lefier haar woningen betaalbaar houden. Ook blijft Lefier duurzaam investeren om de energielasten naar beneden te krijgen.

 Prijs en kwaliteit in evenwicht
Het uitgangspunt is dat de huurprijs bepaald wordt door de kwaliteit van de woning. “Woon je in een kleine, slecht geïsoleerde woning op een minder gewilde locatie, dan betaal je minder huur. Een huurder van een ruime nieuwbouwwoning, die op een gewilde locatie staat met een goed energielabel krijgt wél een huurverhoging”, legt Lex de Boer uit, bestuurder van Lefier. Daarnaast wil Lefier een einde maken aan de huidige verschillen tussen dezelfde huurwoningen in een complex of straat. Vaak zijn die verschillen ontstaan doordat bij mutatie de huur van de woning omhoog is gegaan. Huurders die lang ergens wonen, betalen dus vaak een lagere huur. “Deze verschillen zijn niet uit te leggen aan onze huurders”, aldus Lex de Boer. “Met ons nieuwe beleid krijgen gelijkwaardige woningen eenzelfde huurprijs”.

 Betaalbaar wonen
Lefier zet zich in om haar woningen betaalbaar te houden voor haar huurders. Zo heeft Lefier de laatste twee jaar de huren niet verhoogd. Het nieuwe huurbeleid gaat een stap verder. De Boer: “Onze visie op betaalbaar wonen gaat verder dan alleen de huurprijzen. We streven ernaar dat huurders maximaal 30% van hun inkomen besteden aan huur en energielasten. Zo kunnen we sturen op stabiele woonlasten, waardoor onze huurders voldoende ruimte krijgen om hun leven zelf in te richten”.

Huurverlaging ineens, huurverhoging gefaseerd

Het nieuwe huurbeleid voor zelfstandige, sociale huurwoningen gaat in per 1 september. Een huurverlaging voert Lefier dit jaar in één keer per die datum door. Bij huurders die een huurverhoging krijgen, wordt deze over een aantal jaren geleidelijk doorgevoerd. Huurders die een huurverhoging krijgen, betalen dit jaar gemiddeld ca 3,4% meer. Dit komt neer op ongeveer € 16 per maand. Ongeveer 9.500 huurders krijgen een gemiddelde huurverlaging van ca 9,8%, wat neerkomt op een korting van ongeveer € 47,- per maand.

Huurtoeslag
Een groot deel van de huurders van Lefier komt in aanmerking voor huurtoeslag. Bij een huuraanpassing moet de kale huur door de huurder worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Omdat alle huurders Lefier een huuraanpassing krijgen, heeft Lefier dit jaar met de Belastingdienst afgesproken dat zij met ingang van 1 september de huurtoeslag aanpassen van huurders van Lefier waar dat relevant is. Lefier wil hiermee voorkomen dat huurders volgend jaar eventueel een bedrag aan de Belastingdienst moeten terugbetalen als ze teveel huurtoeslag hebben ontvangen. Huurders blijven overigens wel zelf verantwoordelijk voor hun huurtoeslag.

Objectief en toetsbaar door huurders
De kwaliteit van de woning – en daarmee dus de huurprijs -, wordt vastgesteld op basis van de punten van het Woningwaarderingsstelsel (WWS), de WOZ-waarde en het energielabel. Dit zijn objectieve gegevens, die door de huurder getoetst kunnen worden. Dit maakt de opbouw van de huurprijs transparant. Om de huurprijs zo inzichtelijk mogelijk te maken, ontvangt elke huurder per brief uitleg over het nieuwe huurbeleid én de berekening van de huurprijs voor zijn of haar woning. Elke huurder kan dus precies zien hoe de huurprijs is opgebouwd en dit ook toetsen.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

5 Reacties op “Lefier: huurverlaging afhankelijk van kwaliteit woning

  1. Ongeloofelijk! Wij krijgen een huursverhoging😱 terwijl onze daken van onze huizen sinds oktober kapot zijn… ventilatie niet of nauwelijks werkt. Bij min 5 onze verwarming niet werkt.. een contstante rioollucht boven hebben waar ze de oorzaak niet van kunnen vinden…

  2. NIEUW-BUINEN
    Huurverhoging zal men bedoelen. Vanmorgen net de brief in de bus gekregen over de verhoging dit jaar….. van 595,90 naar 619,10. Voor de normale mens is dit praktisch niet meer op te brengen aan kale huur! Misschien wordt het tijd om ander woonruimte te zoeken en zelfs over te stappen van verhuurder naar b.v. acantus of een van de anderen. Paar jaar geen verhoging gehad, maar dat word nu in een klap wel ingehaald…… Lefier bedankt! En dan ook nog met schuren er achter die met beugels in elkaar worden gehouden, anders zakken de muren er uit!

  3. Iemand die huurverlaging krijgt heeft hier niets aan vanwege de verlaging van de huurtoeslag daardoor.
    Dit is niet sociaal maar a-sociaal, Onderhoud vergeet het maar behalve aan de buitenkant. En individuele isolatie mag ook al niet. Dus stijgende woonlasten. De panden van Lefier zelf zijn wel gloednieuw .

  4. Hier in Vlissingen is het nog erger ik woon in Ouderenflat waar ik al 10 jaar woon iedere nieuwe bewoner die in dit komt wonen krijgen huurtoeslag in vrije sector en in de sociale woning maar nu komt het het dakterras de ene betaald ongeveer 500 minder dan de buur ik ben pas weduwe geworden maar kreeg het ik moet er uit maar op 89 die kwamen er pas in mocht er met die man iets gebeuren dan mag de echtgenote er blijven wonen met huur toeslag hoe krom is dat

  5. hahaah nou die van mij is € 17 omhoog gegaan dus verlaging zal wel weer een fabeltje wezen of in de gemeente Emmen doet er niet aan mee hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.